Anmeldelse: Bjørn Andreas Bull-Hansen, Danehæren

Et høydepunkt i bokhøsten

Tredje bind om vikingen Torstein Knarresmed er like blodig oppslukende som de foregående.

VIKINGSERIE: Bjørn Andreas Bull-Hansen har kommet til tredje bind i romanserien om vikingen Torstein Knarresmed. Foto: Christian Roth Christensen
VIKINGSERIE: Bjørn Andreas Bull-Hansen har kommet til tredje bind i romanserien om vikingen Torstein Knarresmed. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Kall oss udyr. Kall oss plyndrere og drapsmenn. Kall oss en straffedom sendt fra Kvitekrist selv. Jeg kjenner ingen skam for det jeg har gjort».

Det skriver den gamle Torstein Knarresmed da han som gammel mann minnes sine utallige slag. Av de mest brutale scenene i «Danehæren» – og det sier ikke lite – er fortellingen om da Torstein ankommer Jomsland som nyslått høvding.

Som trofé på et spyd, har han med det avkuttede hodet til Jomsvikingenes gamle høvding Sigvalde. Dette etter at Torstein og hans menn har vunnet en nesten umulig kamp mot den gamle høvdingen. Sigvalde var en modig mann. Han ble etter eget ønske flådd levende, fikk lungene trukket ut og hengt opp lik en ørn med vinger. Dette mytiske ritualet ble kalt blodørn, og håpet for den djerve vikingen var et heroisk ettermæle og et godt etterliv med de norrøne guder.

Godt liv

«Danehæren» er tredje bind i denne fantastiske serien om jomsvikingen Torstein Knarresmed. I første bok «Jomsviking» (2017) ble han som guttunge tatt som trell, før han klarte å flykte og endte opp som lærling hos de berømte og beryktede jomsvikingene. Boka ble avsluttet med at Torstein gir Olav Tryggvason hans banesår i slaget ved Svolder. I «Vinland» (2018) blir vi med Torstein til Vinland, der han kjemper mot andre vikinger og innfødte. Han vender hjem som en helt og får sin belønning av Eirik Ladejarl.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer