Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Et hyggelig folk som vifter veldig mye med flagg

Det sier svenske Jan Guillou om nordmenn. Han mener Frp oppsto fra islam-hat.

NORSKSVENSK FEIDE: Anne Holt, Per Sandberg og Jan Guillou er gjester i denne ukas Skavlan. Foto: STELLA PICTURES
NORSKSVENSK FEIDE: Anne Holt, Per Sandberg og Jan Guillou er gjester i denne ukas Skavlan. Foto: STELLA PICTURES Vis mer

(Dagbladet/Expressen): - Den typisk svenske oppfatningen av Norge er at det er en litt søt variant av Sverige, men med et populistparti som er dobbelt så stort som vårt. Ut over det er det et hyggelig folk med røde klær som vifter veldig mye med flagg.

Det sier den kjente forfatteren Jan Guillou i denne ukas «Skavlan» om debatten som blusset opp etter at en spaltist i Sveriges største avis denne uka angrep nordmenn for å være egoistiske lottovinnere av et folk i et «gjennområttent samfunn».

Bakgrunnen var Fremskrittspartiets inntreden i regjeringa, og Ehsan Fadakar - sjef for sosiale medier i Aftonbladet - skrev at Siv Jensen gikk til valg på å sparke romfolk ut av landet og at Norge som et av Europas rikeeste land dermed behandler fattige som dyr.

Fadakar skrev videre at Norges oljerikdom er «som å vinne i lotto» og at nordmenn verken er hardtarbeidende, smarte eller innovative fordi det ikke finnes noe norsk svar på Ikea, Ericsson eller Nokia.

Sammenlikner Frp og SD Det er bare fire uker siden den svenske komikeren Özz Nûjen satt på «Skavlan» og argumenterte for at Fremskrittspartiet er et rasistisk parti. Det vakte oppsikt i Sverige at anklagene ble klippet bort fra NRKs versjon av den norsk-svenske samsendinga.

Guillou er enig i at det til en viss grad går an å sammenlikne Fremskrittspartiet og det svenske ytre-høyre-partiet Sverigedemokratene, fordi fordi de etter hans oppfatning begge springer ut fra et hat mot islam.

Da ble han arrestert av sin forfatterkollega Anne Holt, som sammen med Frps nestleder Per Sandberg også var gjest hos Fredrik Skavlan i dag.

- Jeg vil heller skyte meg i kneskålene enn å forsvare Fremskrittspartiet, men nå bli jeg nødt til det. Partiet oppsto på grunn av misnøye med skatter og avgifter, ikke islamofobi, sa Holt.

Ingen katastrofe for Norge - Jeg er den første til å beklage at de fører en innvandringsfiendtlig politikk og synes det er synd de får 16 prosent oppslutning. Men det er ingen katastrofe for Norge. Vi lever i et demokratisk land. Det er fullstendig feil å sette likhetstegn mellom Sverigedemokratene og Fremskrittspartiet, sier hun.

Guillou mener dessuten at Norge bør fratas retten til å dele ut Nobels fredspris på grunn av tildelingen til Barack Obama.

- Vi har en kjent fredsprisvinner som fortsatt fører krig, sier han.