Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump i FN

Et ideologisk konkursbo

Dagbladet mener: Donald Trump gjør verden farligere.

KONFLIKT: Forholdet mellom USA og Iran har blitt ekstra spent den siste tiden. Fra talerstolen på FNs generalforsamling ga USAs president Donald Trump klar beskjed om hva han synes om Iran. Video: AP Vis mer
Meninger

Med en utenrikspolitisk merittliste som mer enn noe annet er et eneste stort konkursbo, presterte den amerikanske presidenten Donald Trump å lovprise alenegang som politisk strategi fra FNs talerstol, under hovedforsamlingens møte denne uka. Han sto på FNs talerstol - som han for anledningen kalte verdens viktigste - og i realiteten talte verdensorganisasjonen midt imot.

- Framtida tilhører patrioter, ikke globalister. Framtida tilhører suverene, uavhengige nasjoner med ledere som beskytter deres borgeres interesser og respekterer sine naboer, sa Trump blant annet. Han la ingen vekt på behovet for samarbeid mellom nasjonene, eller det å finne felles løsninger som er gode for alle, som jo er FNs grunnidé.

Det er ingenting kvalifisert nytt i Trumps budskap, annet enn at det nå framføres med større selvsikkerhet enn tidligere. Han trives bedre og bedre i rollen som den store provokatør som vil ødelegge internasjonalt samarbeid, som en revolusjonær på hærtokt for å ødelegge den eksisterende verdensordenen. Hans program presenteres mer ideologisk sammenhengende nå enn tidligere. Fra FNs talerstol.

Det er farlig fordi vi lenge har sett hva Donald Trumps «America First» faktisk fører til. I FN denne uka var kontrasten slående. På den ene siden så vi en klima-fornektende Trump, som har trukket USA fra klima-forpliktelsene i Parisavtalen, og ikke vil samarbeide om klima. På den andre siden så vi den 16-årige aktivisten Greta Thunberg som med sin dramatiske appell til de «voksne» om å handle nå, satte holdningene til sånne som Trump i perspektiv. Hvem er det som opptrer som voksen, og hvem er det som oppfører seg som et barn?

Men klima er bare en av sakene der Trumps alenegang er en ulykke. Trumps råkjør mot Iran - som mer enn noe annet er motivert av mindreverdighetskomplekser i forhold til sin forgjenger Barack Obama - kan sette hele Midtøsten i brann. Hans forakt overfor EU og hans handelskrig mot Kina er i begge tilfeller uttrykk for alenegangens tanketomhet. Og hans dans med Nord-Koreas diktator Kim Jong-un, er først og fremst et forsøk på å få et utenrikspolitisk gjennombrudd, uansett hva det gjelder, og nærmest for enhver pris. Fordi han sårt trenger å vise til noe som han kan presentere som en triumf for sin tenking før presidentvalget om bare et drøyt år. Men Trump vil neppe få noen triumf. Fordi hans politiske tenking er et ideologisk konkursbo.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media