Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Et idyllisk mønsterbruk ved navn Uruguay

Venstresida har styrt Uruguay i ti år sammenhengende og gjort landet til et mønsterbruk - økonomisk, sosialt og politisk. Søndag ga velgerne dem fem nye år.

VENSTRESEIER: Tabaré Vázquez vifter med flagget til Uruguay mens han feirer seieren i søndagens valg. Han tiltrer 1. mars som president for andre gang. Foto: AP / Scanpix / Matilde Campodonico
VENSTRESEIER: Tabaré Vázquez vifter med flagget til Uruguay mens han feirer seieren i søndagens valg. Han tiltrer 1. mars som president for andre gang. Foto: AP / Scanpix / Matilde Campodonico Vis mer
Kommentar

Søndag vant Tabaré Vázquez andre valgomgang av president-valget i Uruguay med 53,5 prosent av stemmene mot den konservative Luis Lacalle Pou som fikk 41,1 prosent. Vázquez tilhører valgforbundet Frente Amplio - Brei Front - og var president fra 2005 til 2010. Han overlot embetet til den svært folkekjære José Mujica fra samme valgforbund, som han nå etterfølger. Grunnloven tillater ikke gjenvalg.

Brei Front omfatter den legendariske bygeriljaen Tupamaros, kjent fra filmen «Gislene er vårt våpen» av Costa-Gavras, hvor Mujica var en leder. Han tilbrakte femten av sine snart 80 år i fengsel og ble utsatt for grov tortur. Mujica ble verdenskjent da han sa fra seg lønna som president, ikke ville flytte inn i presidentpalasset, men fortsatte å bo på sitt enkle småbruk utenfor hovedstaden og kjørte til jobben i presidentpalasset i sin gamle bil, ei Folkevogn Boble.

I motsetning til i de kjempestore nabolandene Brasil og Argentina, hvor mistanker og anklager om korrupsjon står på den politiske dagsorden hver dag, ble dette uvesenet knapt nevnt i valgkampen. Og valgfusk er uhørt. Etter valget lykkeønsket de to motstanderne hverandre høflig. Under valgkampen utvekslet tilhengerne fra de to partiene vitser og vannflasker i gatene. Uruguay er en fredelig idyll i Latin-Amerika.

Vázquez og Brei Front har for tredje gang fått reint flertall i Kongressen. Likevel er det ikke så enkelt for Vázquez å danne regjering, fordi valgforbundet består av ikke mindre enn 27 partier, hvorav sju store, som alle vil ha et ord med i laget. Men, sånn har det vært i årtier.

Vázquez kunne i valgkampen bare minne velgerne om ti års framgang, hvor han altså styrte de første fem åra. Motstanderen Lacalle Pou snakket om å bevare og forbedre framgangen.

På ti år er økonomien nesten tredoblet. De 3,3 millioner innbyggerne har Latin-Amerikas høyeste verdiskaping per hode. Andelen fattige har gått ned fra 40 til 10,5 prosent. Og andelen arbeidsløse har gått ned fra 19 til 6,5 prosent, den laveste noen gang. Utvandring er snudd til innvandring.

I havna i hovedstaden Montevideo må skipene vente i dagesvis fordi havna nå er for lita og må utvides.  

I Montevideo, hvor halvparten av innbyggerne bor, har man nå vendt blikket innover, mot innlandet. Der har det skjedd en moderniserende revolusjon. Jorda dyrkes på en helt annen måte enn før, med siste skrik av landbruksmaskiner. Investeringene har gått rett til værs. Landbruksjorda har åttedoblet seg i verdi, og bøndene klarer ikke å holde tritt med etterspørselen etter deres varer i inn- og utland.

Ute på jordene står vindmøller som gir elektrisk kraft. Landet er en leder når det gjelder fornybar energi.

Gjennomsnittslønna i innlandet har doblet seg. Landarbeiderne har fått åtte timers arbeidsdag, og også deres lønn har steget, om enn med «bare» 40 prosent. Avisene i Montevideo spiller på uttrykket fra 1980-tallet, som ble kalt Latin-Amerikas «tapte tiår», og skriver om «det vundne tiåret» i innlandet.

Dette har ført til helt uventede endringer i politisk adferd. Inntil nylig var innlandet en trofast bastion for de konservative. Nå har plutselig Vázquez og venstresida fått et stort tilsig av stemmer fra innlandet, som politiske analytikere og sosiologer gransker med lupe.

På 1960-tallet kalte man Uruguay for «Latin-Amerikas Skandinavia», på grunn av små lønnsskiller og en forholdsvis godt utbygd velferdsstat, eller «Latin-Amerikas Sveits», på grunn av alle bankene. Nå er landet i ferd med å innta denne rollen igjen, uansett om det er langt fram til både Skandinavia og Sveits.

Venstresida har også innført reformer som har vakt strid. Abort, giftemål mellom to av samme kjønn og marihuana er nå tillatt.

Framgangen er også utfordrende. Havna i Montevideo må utbygges for å kunne tjene markedene i Sør-Brasil, Bolivia, Paraguay og Argentina. Jernbanen, som man lot forfalle i de nyliberale åra, må gjenoppbygges og utvides.

Men aller viktigst er en reform som venstresida ikke har fått til. I valgkampen i 2009, før han ble valgt til president, kom José Mujica med dette valgspråket: «Utdanning, utdanning, utdanning. Og igjen utdanning.» Der ligger Uruguay langt etter det som kreves i dag, særlig på det videregående trinnet. Dette er det store nederlaget som Mijica og Vázquez åpent innrømmer.

Det store spranget inn i den moderne verden, som alle snakker og drømmer om i Uruguay, kommer ikke uten bedre utdanning. Det er mønsterbrukets store skamplett.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling