DEBATT

Debatt: Søppelkaoset i Oslo

Et «innovativt» søppelberg

Søppeltømmingen i Oslo er ikke blitt mer innovativ. Tilbudet til befolkningen har blitt dårligere. Det har ført til mye ekstraarbeid for kommunen. De har mottatt 30000 klager fram til nyttår. 

KAOS: Et lite berg av søppel har samlet seg opp utenfor denne bygården på Grünerløkka i Oslo, men blir endelig fjernet. Etter at selskapet Veireno overtok kontrakten på henting av avfall i Oslo har det kommet titusenvis av klager til Renovasjonsetaten. Bildet er fra november. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix
KAOS: Et lite berg av søppel har samlet seg opp utenfor denne bygården på Grünerløkka i Oslo, men blir endelig fjernet. Etter at selskapet Veireno overtok kontrakten på henting av avfall i Oslo har det kommet titusenvis av klager til Renovasjonsetaten. Bildet er fra november. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
KRITISK: Stein Guldbrandsen i Fagforbundet.
KRITISK: Stein Guldbrandsen i Fagforbundet. Vis mer

I innlegget «Privatisert søppeltømming er en suksess», sier Nancy A. Strand, administrerende direktør i Avfall Norge, at konkurranse har vært med på å øke kapasitet og mulighet for en innovativ bransje.«»

Søppeltømmingen i Oslo er ikke blitt mer innovativ. Tilbudet til befolkningen har blitt dårligere. Det har ført til mye ekstraarbeid for kommunen. De har mottatt 30000 klager fram til nyttår. Kostnadene faller tilbake på innbyggerne. De får et dårligere tilbud og mindre igjen for renovasjonsavgiften.

Det er trist at Nancy A. Strand, administrerende direktør i Avfall Norge demonstrerer så lite kunnskap om avfallsbransjen at hun tror utvikling bare skjer der driften settes ut til private. Med mindre hun oppfatter utvikling av teknologi, fagbrev i gjenvinningsfag og trygge arbeidsforhold som bakstreversk, og selskapenes bunnlinje og mest mulig utnyttelse av arbeidskraft som eneste suksesskriterium?

Målet om lavest mulig kostnader fører til at driften skjer på bekostning av de ansatte. Konkurranseutsetting gir som regel kutt i lønninger og pensjon. Dette skaper ikke innovasjon.

Hvis søppeltømmingen ikke hadde blitt satt ut på anbud hvert fjerde år, hadde det faktisk vært mulig å bygge opp kompetanse som fører til innovasjon. Det, sammen med faste ansatte, godt arbeidsmiljø og et godt partssamarbeid hadde lagt bedre til rette for innovasjon eller nyskapning.

Vær heller opptatt av selvgående ansatte, de vil kunne bli pådrivere for nyskapning. Drift av renovasjon i kommunal regi medfører også at avgiftene innbyggerne betaler, går tilbake til fellesskapet. Disse pengene kan brukes til innovasjon av tjenesten, heller enn å berike direktørene i private selskaper.

En Defacto-rapport fra i fjor viser entydig høyere gebyr i kommuner med privatisert renovasjon. Det er utfordringer ved å sammenlikne kommuner, men ennå har ikke bransjen lagt fram noe som indikerer at det blir billigere for innbyggerne når tjenesten konkurranseutsettes. Framfor å mene at det blir billigere, bør direktør Strand sette seg ned og se på tallenes tale. Fagforbundet mener at hvis Avfall Norge-direktøren vil se innovasjon, utvikling og moderne drift, burde hun ta en tur til Steinkjer, Trondheim, Bodø, Bergen og ikke minst Tromsø, som har årlige studiebesøk fra hele verden, til og med fra Kina, for nettopp å studere avansert renovasjon i kommunal regi.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer