LEDER

Et internasjonalt problem

Vi kan ikke nekte å ta imot norske IS-krigere, men kan likevel støtte et tribunal.

JUSTISMINISTER: Tor Mikkel Wara (Frp) støtter ideen om et internasjonalt tribunal for IS-krigere. Det er en diskusjon Norge bør være med i.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
JUSTISMINISTER: Tor Mikkel Wara (Frp) støtter ideen om et internasjonalt tribunal for IS-krigere. Det er en diskusjon Norge bør være med i. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Torsdag ettermiddag ble det klart at den norske regjeringen støtter Sveriges forslag om et internasjonalt tribunal for IS-krigere. I første omgang handler det om å undersøke mulighetene for et samarbeid om å stille IS-krigere og deres familier og støttemannskap for et tribunal eller en liknende domstol. Det er i seg selv ingen dårlig idé.

I takt med den militære fordrivelsen av terrororganisasjonen fra territorier i Irak og Syria, har stadig flere medlemmer ønsket å vende hjem til sine europeiske hjemland. Debatten har gått høyt i hele Europa om hva vi skal gjøre med såkalte fremmedkrigere som kommer hjem. Ekstra vanskelig er situasjonen rundt de mange kvinner og barn som har bodd i de IS-kontrollerte områdene. Ikke alle europeiske stater har lovverk egnet for å straffeforfølge deltakelse i IS utover rene kamphandlinger. Ingen er sikre på at de har hjelpeapparat som er godt nok rustet til å ta imot disse familiene.

For Norge er situasjonen relativt sett ganske god. Vi har lover som gjør straffeforfølging mulig også for tilknytning til en terrororganisasjon, noe som vil ramme kvinner uten at disse trenger å ha deltatt i noen krigshandling. Alle norske statsborgere har rett til å komme hjem, selv om hjelpen de kan forvente å motta fra utenrikstjenesten varierer. Og selv om terrororganisasjonen har brukt grusomme metoder i barneoppdragelse og benyttet små barn til terror, står norsk barnevern bedre rustet til å håndtere den vanskelige situasjonen med å ta imot disse barna enn mange andre.

Likevel: Både de voksne og barna er i stor grad radikaliserte der de er, og norske myndigheter og hjelpeapparatet må være beredt på at det kan by på store utfordringer når de kommer hjem.

Situasjonen er uansett alvorlig og det finnes ingen enkle løsninger.

Enkelte aktører ser ut til å tro at et tribunal vil være en slik enkel løsning. Det er det ikke.

Diskusjonen bærer preg av retorikk som sier at terrorister skal straffes «der de er» og forslag om at kurderne kan løse problemet gjennom et tribunal i Kurdistan. Slik argumentasjon underslår både individuelle rettigheter og de folkerettslige problemene. Vi kan ikke nekte å ta imot norske IS-krigere eller andre statsborgere, og vi bør ta ansvar for deres barn.

En FN-ledet diskusjon kan likevel føre til mulige løsninger. Fremmedkrigerne er et internasjonalt problem, som kan få en internasjonal løsning. Det er en diskusjon Norge bør være med i.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer