ARRESTERT: Alaa Anazi skal ha blitt arrestert for å spørre etter Dina Ali på flyplassen. Det er nå ukjent hvor hun befinner seg. 
ARRESTERT: Alaa Anazi skal ha blitt arrestert for å spørre etter Dina Ali på flyplassen. Det er nå ukjent hvor hun befinner seg. Vis mer

Et islamistisk familieanliggende

Dina Ali ble slått, sparket, kneblet, bundet og bortført. Saudi-Arabia kan nemlig ikke finne seg i kvinner som er skeptiske til tvangsekteskap

Meninger

Har du sett Dina Ali?

Trolig ikke. Faktisk så har ingen sett henne siden mandag forrige uke. Hvis vi ser bort fra ulike saudiske myndighetspersoner og muligens deler av hennes egen familie.

Historien til Dina er like trist som den er skammelig.

Dina har nemlig vært svært uheldig på mange måter i livet. Ikke bare er hun født og oppvokst i det islamistiske diktaturet Saudi-Arabia. Hun er også kvinne.To forhold som vanskelig lar seg kombinere med for eksempel å motsette seg tvangsekteskap.

Saudi-Arabia er en knallhard apartheid stat der skillet ikke går mellom svart og hvit, men mellom menn og kvinner. Som en konsekvens av utdaterte, religiøst begrunnede og ekstremt reaksjonære lover, er landets kvinner i praksis låst inne i et islamistisk fengsel.

Dinas historie er historien om en kvinne som forsøkte å rømme fra fengslet hun var født inn i. Rømme fra mørkemenn som mener de kan bestemme over kvinner liv. Rømme fra tvangsekteskap og et samfunn som mener kvinnen er mannens eiendom. Rømme fra et liv som statist i mennenes verden og til et land hvor hun ville hatt et visst håp om å bli behandlet som et tenkende og selvstendig individ.

Rømmingsplanen var opprinnelig Australia, men Dina kom seg aldri lengre enn til Filippinene. I følge vitner fikk hun inndratt dokumentene sine på flyplassen i Manila. Hun skal ha blitt nektet å fly videre og ble angrepet av menn som slo og sparket henne, kneblet henne med duct tape, bandt henne på hender og føtter og rullet henne inn i et teppe. Senere skal hun ha blitt bundet fast til en rullestol og bortført til Saudi-Arabia.

Bare et familieanliggende?

På offisielle henvendelser er den faktiske kommentaren til den saudiske ambassaden at det hele er snakk om «et familieanliggende». Kvinnen er tross alt ikke et individ med egne rettigheter, men er eiendomsretten til familien som kan skalte og valte med livet hennes som de ønsker.

Så hva har skjedd med Dina Ali?

Jeg vet ikke, men jeg er ikke akkurat optimistisk.

Saudi-Arabia gjør nøyaktig som de vil og insisterer på å opprettholde sine religiøse og brutale leveregler med jernhånd. Og de slipper unna med det.

Gang. Etter gang. Etter gang.

De slipper unna med å praktisere kjønnsapartheid og systematisk undertrykkelse av sin egen befolkning. Verken systematiske henrettelser, vilkårlige arrestasjoner, IS-lignende avstraffelser eller terrorlisting av ateister har fått konsekvenser for forholdet til Norge, USA eller andre vestlige land.

Kunne regjeringen muligens tenke seg å mumle noe kritisk?

Når sant skal sies så vet jeg ikke om lille Norge vil kunne gjøre noen forskjell i dette. Men jeg lurer likevel på om regjeringen i det minste kunne tenke seg å gjøre et forsøk? Om det finnes noen av våre representanter som kunne nevnt for det saudiske diktaturet at det finnes land som ikke setter pris på bortføring av kvinner? Og at kvinner strengt tatt bør få velge selv hvem de vil ligge med eller gifte seg med.

Kanskje de samme representantene i forbifarten også kunne nevnt at vi her i nord har et litt annet syn på systemet der alle kvinner i praksis fungerer som mennenes slaver i et helt land? Sånn siden landet faktisk har et formelt system der alle kvinner er avhengige av en mannlig verge som kontrollerer de fleste forhold i livet sitt.

Det er deprimerende å se hvordan de ustraffet holder på. Gang på gang. I landet som hater kvinner.

Utdypende lesning hos Deutsche Welle og Daily Beast.

Følg hastaggen #saveDinaAli på Twitter.