Et kamera du kan ringe med

Mobil med 8 megapiksler.

(Dagbladet.no): Kameratelefonen C905 er den nye toppmodellen i Sony Ericssons Cybershot-serie. Her har det svensk-japanske samarbeidsprosjktet kommet opp med den første telefonen i markedet som tar bilder i hele 8 megapikslers oppløsning. Eller 8,1, for å være nøyaktig.

Dermed har vi for første gang å gjøre med en kameratelefon med høyere oppløsning enn mange av dagens vanlige digitale kompaktkameraer.

Minner om kamera

Mitt testeksemplar er i svart med detaljer i blankt stål, og minner ikke så rent lite om mitt eget digitale kompaktkamera. Den oser kvalitet og soliditet. Form, vekt, materialkvalitet og følelse i hånden sier «dette er et kamera med innebygd telefon».

Det virker lovende at Sony Ericsson har valgt å sette inn større optikk enn det som er vanlig i mobilkameraer. Bak et skikkelig linselokk sitter en optikk som gir telefonen en liten «bul», med en tykkelse på to centimeter.

Noen vil nok mene at det gjør telefonen klumpete, men er man først på jakt etter en kameratelefon med kvalitet utover det vanlige, er en anelse bulk en liten pris å betale. Dette er forsatt en telefon som går fint i bukselomma. Heller ikke den relativt høye vekten på 136 gram bør være noe å sutre over.

Flotte bilder i dagslys

8,1 megapikslers oppløsning låter imponerende, og for noen vil filstørrelsen være et argument i seg selv. . Med denne telefonen kan du ta bilder som tåler utskrift i opp til A3-størrelse.

DETTE ER EN TELEFON: Sony Ericssons C905 er det mest avanserte mobilkameraet til nå. Foto: Sony Ericsson
DETTE ER EN TELEFON: Sony Ericssons C905 er det mest avanserte mobilkameraet til nå. Foto: Sony Ericsson Vis mer

Men som kjent er det ingen automatisk sammenheng mellom megapiksler og bildekvalitet.

Når du får bilder i den imponerende størrelsen C905 produserer, avsløres også kameraets svakheter. Selv for en glad fotoamatør som undertegnede er det tydelig at C905 ikke kan matche kvaliteten til gode kompakte digitalkameraer med bedre optikk.

Bildene fra C905 er de beste jeg har tatt med noe mobilkamera. Under gode lysforhold, spesielt utendørs i dagslys, tar C905 flotte bilder. For mange vil det være mer enn bra nok fra et mobilkamera.

Men når lysforholdene blir vanskeligere, merker man at kameraet sliter. Det er tendenser til fargestøy, dårlig hvitbalanse og uskarphet.

Ansiktsgjenkjenning

Xenonblitzen gir bedre resultater innendørs enn jeg har sett med andre mobilkameraer, men C905 holder for eksempel ikke følge med kompaktkameraet jeg bruker privat, et Panasonic Lumix DMC-FX07 som allerede har et par år på baken.

Problemet med dårlig dynamisk omfang, som gjør at mørke områder blir for mørke og lyse for lyse, er vanlig på mobilkameraer. C905 har en funksjon som automatisk skal dempe lyse felt slik at nyanser og kontrast blir bedre, samtidig som de mørkeste tilføres mer lys. Men jeg synes ikke denne funksjonen er effektiv nok.

Derimot liker jeg funksjonen for ansiktsgjenkjenning, som hjelper deg å fokusere på ansikter i søkeren.

GODE TASTER: C905 har store taster og scorer høyt på brukervennlighet. Foto: Sony Ericsson
GODE TASTER: C905 har store taster og scorer høyt på brukervennlighet. Foto: Sony Ericsson Vis mer

GPS og wifi

Om selve bildekvaliteten er ujevn, har C905 til gjengjeld flere smarte løsninger som gjør det enklere å dele bildene du har. Automatisk geotagging via innebygd GPS er en kul funksjon. Det er også muligheten for å dele bilder via WiFi.

C905 leveres med en prøveversjon av GPS-programvaren Wayfinder Navigator, og GPSen kan også brukes med Google Maps på samme måte som i iPhone. For meg fungerte det fint i Oslo sentrum med Google maps, mens Wayfinder insisterte på at GPS-mottakeren ikke hadde kontakt med satellittene der oppe.

Innebygd wifi er et pluss, men hvorfor må man inn i menysystemet for å slå den på? Når jeg aktiviserer nettleseren (som er brukbar, men ikke mer) surfer jeg automatisk med 2G/3G, og får ingen påminnelse om at jeg har trådløs wifi-dekning.

Store taster

Selve brukeropplevelsen med C905 er god. Sony Ericsson lanserer nye og ganske forskjellige tastaturløsninger til nær sagt hver eneste telefon, men tastene på det nedskyvbare tastaturet her er blant de bedre på stund. Først og fremst fordi tastene er store nok. De kan oppleves som litt flate og «trå» i responsen, men til gjengjeld treffer man i det minste det man mener å treffe. Jeg liker også navigasjonsknappene under skjermen, og det er et smart grep at de fungerer som snarveier til kamerafunksjoner som blitz, selvutløser og eksponeringskontroll når telefonen er i kameramodus.

Det er også enkelte irritasjonsmomenter av det etter hvert velkjente slaget. Akkurat som på Walkman-telefonen W902 savner jeg vanlig minijack til hodetelefoner, og gremmer meg over at universalpluggen er upraktisk plassert på siden av telefonen - med tilhørende høy risiko for slitasjeproblemer, som erfaringsmesig gir vaklekontakt som blant annet gjør lading vanskelig etter lengre tids bruk.

Beste mobilkamera til nå

Et kamera du kan ringe med

Proffe fotografer og seriøse fotonerder vil nok finne klare mangler ved C905 som kamera. Det er rett og slett grenser for hva man kan dytte inn av fotokvalitet i en boks som også skal romme telefon, musikkspiller, GPS-mottaker, radio, wifi og alt det andre.

Noen erstatning for et godt digitalt kompaktkamera er dette med andre ord ikke. Men det er sannsynligvis det beste mobilkameraet til nå - men en bildebrikke som gir lar deg ta bilder i en oppløsning man tidligere bare kunne drømme fra en mobiltelefon.

<B>STØRRE OPTIKK:</B> En liten bul viser at optikken i C905 er større enn det som er vanlig i kameramobiler. Foto: Sony Ericsson.