LEDER

Et kappløp mot bunnen

Klikk for ingress.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Bak lukkede dører har USA og EU gjennomført forhandlinger om en gigantisk handels- og investeringsavtale. Forhandlingene om Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) skal etter planen fullføres neste år. Innholdet i forhandlingene er hemmelige, men lekkasjer tyder på en avtale med stor rekkevidde. Også for Norge. EØS-avtalen binder Norge til regelutviklingen i EU på mange områder. Samtidig er EU og USA Norges viktigste handelspartnere. 86 prosent av vår eksport går til de to gigantene.

Foreløpig har debatten om TTIP vært nokså beskjeden her hjemme. Det har bl.a. sammenheng med hemmeligholdet rundt forhandlingene. I et intervju med Dagbladet Magasinet sist helg sa europaminister Vidar Helgesen at det er problematisk for Norge at regjeringen ikke kjenner til hvordan forhandlingene føres. Samtidig pekte han på at en avtale vil ha direkte betydning for Norge. Deler av TTIP vil bli en del av norsk regelverk gjennom EØS-avtalen samtidig som vilkårene for norsk eksport blir endret i våre største markeder. Derfor kan det bli aktuelt for Norge å vurdere å slutte seg til avtalen.

Virkningene kan bli dramatiske. Mest iøynefallende er at TTIP strekker seg lenger enn vanlige handelsavtaler. I tillegg til enda lavere tollsatser, er målet å fjerne såkalte tekniske handelshindringer. Slike «hindre» kan være nasjonale miljø- og sikkerhetsstandarder, krav om merking av produkter eller regler for offentlige innkjøp. Det er dette som har fått kritikerne til å si at det foregår et kappløp mot bunnen. F.eks. kan norske regler for matsikkerhet og dyrevelferd bli satt til side og erstattet av amerikanske standarder.

Minst like alvorlig er forslaget om en ny mekanisme for å løse tvister mellom investorer og stater. Den vil gi multinasjonale selskaper med base i USA og EU rett til å saksøke stater som gjør politiske vedtak som kan føre til tap av framtidig profitt. Tvistene skal ikke avgjøres i nasjonale domstoler, men gjennom en særskilt voldgiftsrett.

Regjeringen vil ikke ta stilling til hva Norge skal gjøre før forhandlingene om TTIP er fullført. Men debatten bør ta fart så snart som mulig. Hovedspørsmålet er tydelig: Er vi villige til å svekke folkestyret og gi mer makt til konsernene?

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer