KOMMENTARER

Et kappløp nedover

Norsk bokbransje har mange utfordringer, la oss starte med denne: Hvorfor kjøpe en norsk e-bok, når du kan låne den gratis på biblioteket? spør Geir Ramnefjell.

LÅNE/EIE: Det er enklere, mer praktisk å låne en e-bok enn å kjøpe den. Det er færre tekniske operasjoner, en app og et par klikk, så er boka din i to uker. Foto: Marianne Løvland / Scanpix
LÅNE/EIE: Det er enklere, mer praktisk å låne en e-bok enn å kjøpe den. Det er færre tekniske operasjoner, en app og et par klikk, så er boka din i to uker. Foto: Marianne Løvland / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Hva er en bok når den blir en digital vare? Det blir et stykke tekst, som det er om å gjøre å få tilgang på så enkelt som mulig, gjerne til lavest mulig pris.

Gratis bøker på biblioteket er selvsagt ikke noe nytt. Men skal du låne et fysisk eksemplar innbærer det noen ulemper: du må oppsøke biblioteket, som har begrenset åpningstid. Du må oppsøke det igjen for å levere den, også innenfor en begrenset åpningstid - med mindre du har glemt hele greia, ikke finner den i rotet hjemme osv. Da er det kanskje like greit å kjøpe boka, og sette den pent til pynt i bokhylla slik at folk kan beundre din voksende boksamling.

Med e-bøker er det stikk motsatt: Det er enklere, mer praktisk å låne en e-bok enn å kjøpe den. Det er færre tekniske operasjoner, en app og et par klikk, så er boka din i to uker. Ingen purregebyr, ikke noe inkassovarsel, ingen kredittkortinformasjon eller nettbank-kode. Gratis, rent og pent.

I fjor kom prøveordningen med e-boklisenser i gang hos norske biblioteker. Dermed kan du nå gå inn og låne helt ferske, skjønnlitterære utgivelser som e-bok. Er «Sønnen» med Jo Nesbø opptatt (det er et begrenset antall lisenser), kan du stå i kø på den og lese de nye, kritikerroste bøkene til Birger Emanuelsen eller Lars Ramslie så lenge. De er tilgjengelige, og så får du et push-varsel på telefonen når Nesbø er ledig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer