Et kastrert Østerrike

Lammelse i siste ledd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Den sårete barnesoldaten Peter ankommer sin onkel Johanns gård, hvor onkel Johann brenner dokumenter på tunet, mens krigslarmen og de allierte nærmer seg. Peter stryker seg over albuen og melder til onkel: «Skudd tvers igjennom.» Onkel spør: «Og benet.» Peter: «Såvidt man kan se av skytekanalen, bare streifet.» Deretter får han beskjed av onkel Johann om å forlate gården. Denne episoden er hentet fra Arno Geigers roman «Vi har det bra», som har sterke drag av den sentrale østerrikske og tyske etterkrigslitteraturen. Geiger skriver seg inn i en tradisjon med forfattere som Thomas Bernhard og Elfride Jelinek, samt en underkjent, tysk forfatter som Wolfgang Koeppen, med for eksempel «Døden i Roma».

Skrivestopp

«Vi har det bra» springer fram og tilbake i tid, men har lagt hovedvekt på Peters sønn Philipps perspektiv, fra 2001. Phillip er en forfatter med full skrivestopp, samt stopp på en mengde andre fronter, ikke minst i kjærlighetslivet til elskerinnen Johanna, og sin egen nære slekt, tilbake til morens foreldre Alma og Richard, som har vært med på å forme Philipp, og som representerer en forkrøplet østerriksk mentalitet. Dette østerrikske utlegges i et saklig språk, som til tider overser realismen, med distanserte dialoger preget av byråkratisk utforming -slik forholdet mellom menneskene i romanen er det: Fra Richards konservative ubøyelighet, gjennom den opponerende datteren Ingrids fortvilte forsøk på å få stablet et meningsfylt liv med den unnvikende Peter på beina. Gjennom tidssprangene følger vi et nett av ødelagte eller haltende relasjoner, med et ødeleggende sentrum i ministeren Richards regime, som er dobbeltmoralsk moraliserende og med hemmeligheter overfor kona Alma.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.