Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Et kjønn til, takk!

«Elvis is alive. And she's beautiful,» sa Madonna om artistkollega k.d. lang. Begge disse og artister som David Bowie, Annie Lennox, Michael Jackson, Prince og Boy George har en naturlig plass i historien om det androgyne mennesket. Nå kommer ei bok om fenomenet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hamlet blir kvinne

Ordet androgyn som stammer fra de greske aner (mann) og gyne (kvinne), er ikke av det mest brukte i hverdagsspråket. Ekteparet Jan-Erik Ebbestad Hansen, professor ved idéhistorie ved Universitetet i Oslo og Kari Møller, direktør i De norske Bokklubbene, har plassert androgyniteten i kulturhistorisk sammenheng med boka «Kjønn og androgynitet».

Forfatterne registrerer at selv i vårt såkalt moderne samfunn blir dette tredje kjønnet fortsatt behandlet som et siste tabu i mange sammenhenger.

- Androgynitet som tenkning og et ideal har i historien levd i det skjulte. Det har vært en undergrunnstradisjon, fordi hele vår kultur har vært basert på det ensidige mann-kvinne-bildet.

Viktig opprør

Å trå utenfor de fastlagte skillelinjene har vært forbundet med forfølgelse og straff så lenge det har vært mennesker i omløp. Forfatterne slår fast at religionen i vår kultur har hatt overoppsynet med kjønnstradisjonene - og at utfordrerne dermed står ovenfor en guddommelig «forbrytelse».

Men på 60-og 70-tallet ble presset mot kjønnsburet for sterkt.

- Betydningen av at androgyniteten fikk plass i pop- og rockhistorien, kan knapt overvurderes. Når David Bowie opptrådte som Ziggy Stardust, gikk det rett inn i sentralnervesystemet til millioner av unge mennesker verden over. Det startet først som et opprør, men endte opp som mote. Men det betyr bare at det er en aksept av fenomenet, sier Ebbestad Hansen.

Alice Cooper, Mötley Crue, Poison, Grace Jones og Little Richard er andre artister som med sitt utseende og væremåte har fått Valgerd Svarstad Haugland-ere til å be en ekstra kraftig aftenbønn.

- Enkelte grenser over i en posørvirksomhet, slik den oppsto på slutten av 1800-tallet med dekadensen, og med Oscar Wilde som det mest kjente eksempelet. Men likevel er signalet som ble sendt ut med disse artistene en sterk antiautoritær kraft som sprang ut av hippiekulturen. Og som ville overskride fastlagte rammer.

Og hvorfor?

- Det er som Annie Lennox sa da hun ble spurt om hvorfor hun gikk kledd som en mann: «Fordi det gir meg makt».

Norske tvekjønnede

Androgyniteten som en maktfaktor kan heller ikke underkjennes når det gjelder de politiske kjønnsrolleendringene på 70-tallet, mener forfatterne.

- Det var et viktig ideal i den forstand at kjønnsidentitet og -roller ikke lenger hadde sitt utspring i den biologiske kroppen. En stor del av den likestillingen som er oppnådd i dag er realiseringen av idealet om at det er lov å ta i bruk hele registeret av egenskaper, holdninger og stil. Pappapermisjon er en konkret konsekvens av dette, sier Kari Møller.

Ekteparet har vært interessert i kjønn og androgynitet som historie i mange år.

- Men det var først da vi begynte å tenke på bok at vi oppdaget at temaet er en reell virkelighet også i dag. At det har vært, men fortsatt er blodig alvor for mange mennesker. Androgynitet oppfattes fortsatt som noe ekkelt og uverdig av enkelte. Men det er helt nødvendig med et større kjønnslig mangfold enn vi har i dag. Det vil inkludere nye grupper av mennesker som trenger å bli synliggjort for at vi virkelig skal kunne kalle vårt samfunn humant og tolerant.

Prestekjolen

Møller og Ebbestad Hansen mener androgynitet innbyr til muligheter for å innta mer varierte holdninger i ulike livssituasjoner og øyeblikk. Noen har allerede grepet sjansen.

- Vi har en del aktører i den norske offentligheten som er dyktige til å vise tvekjønnhet. Odd Nerdrum er et godt eksempel - han har jo malt seg selv som androgynt flere ganger og går i kjole. Ari Behn har også trekk av både kraft og ynde. Anne Grete Preus går rett inn i den androgyne tradisjonen, i likhet med likestillingsdirektør Ingunn Yssen.

- Også en ting som prestekjolen gir mannlige prester et sterkt androgynt trekk. Den er ikke akkurat en tradisjonell klesdrakt for menn. Og de som bærer den, får en erfaring som ellers er forbeholdt transvestitter.

SAMARBEID: Ekteparet Kari Møller og Jan-Erik Ebbestad Hansen har skrevet bok om androgynitet og kjønn.Foto: TOM MARTINSEN
VIKTIG GJENNOMBRUDD: David Bowie som Ziggy Stardust ble avgjørende for androgynitetens plass i underholdningslivet.Foto: SCANPIX

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!