DEBATT

Arbeidsliv:

Et kjønnssegregert festmåltid

Kunsten å koke suppe på en spiker - og ende opp med et kjønnssegregert festmåltid.

Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Som mangeårig fast kronikør for Computerworld, gleder jeg meg over andre skribenters ofte innsiktsfulle innlegg om denne spennende bransjen som vi har viet oss til – og forsøker å forstå.

Et kjønnssegregert festmåltid

En av de som ofte gleder med en god penn, er lederen av IT-selskapenes egen interesseorganisasjon, Heidi Austlid i IKT Norge. Med over 300 medlemmer mangler hun ikke kampsaker.

Hun kunne feks, slik vi på www.innomag.no har gjort, nevnt at selv om 33 prosent av gründerbedrifter i Norge blir startet av kvinner, er kun 0,99 prosent av teknologigründerne kvinner. Alternativt kunne hun jo fokusert på hva IKT Norge vil gjøre med et statsbudsjett omtrent kjemisk renset for godbiter for næringen.

Stor var derfor overraskelsen da jeg i helgen kunne lese at min siste kronikk hadde gjort meg til hovedtema og fokus for hennes vrede. Ja, hun hadde til og med satt kaffen i halsen, og det gjaldt visstnok de fleste i IKT-bransjen. Hva skyldes så kaffesølet?

Årsaken er visstnok billige kjønnspoeng og oppfordring til kjønnssegregering (?!) fordi jeg skriver at «Damene kommer, og de vil gjøre oss smartere og langt mer effektive – og våre kunder vil elske dem. Så har du ikke vært på date med en av de virtuelle damene bør du komme i gang.»

Utgangspunktet var at den amerikanske leverandøren IPSOFT hadde invitert et femtitalls sentrale aktører til å høre hvordan deres virtuelle robot som lyder navnet Amalia, hjelper blant annet Klarna med å behandle kundehenvendelser langt smartere og bedre enn tidligere.

I min kronikk trakk jeg parallellen mellom det IPSOFT leverer og det Kommuneforlaget, Amazon og Apple utvikler, - og siden alle de tre amerikanske IT-gigantene har valgt ulike kvinnenavn til sine AI initiativ (Amelia, Alexa og Siri), var jeg tabloid nok til å titulere kronikken « AI, AI - for noen damer».

Med tanke på at Computerworlds lesere stort sett jobber med IT antok jeg at de fleste innså at AI står for Artificial Intelligence, og at det var snakk om virtuelle damer bestående av smarte kodelinjer.

Mitt innlegg handlet således ikke om kvinner i det hele tatt, poenget var å hjelpe leserne til å innse at tiden er inne til å gjøre seg kjent med AI-teknologien.

Også Heidi Austlid i IKT Norge innså nok det, hun nevner i hvert fall at jeg muligens prøvde å få fram et viktig poeng om kunstig intelligens, roboter og digitalisering i næringsliv og offentlig sektor.

Likevel finner hun det opportunt å henge meg ut som en som «objektiviserer kvinnerollen» og tolker innlegget som at jeg ikke er opptatt av å skape kjønnsbalanse og mangfold. Dette er å gå langt over streken og slett ikke er en generalsekretær i IKT Norge verdig.

Hadde Austlid tatt seg tid til å forstå kronikken ville hun innsett at jeg beskriver fakta, og hun må gjerne kritisere de amerikanske IT-gigantene fordi de velger å pakke sin teknologi inn i kvinnenavn, og benytter kvinnelige modeller til å menneskeliggjøre teknologien.

Det gjør hun imidlertid ikke. I stedet er hennes respons med kaffen i halsen å løpe til tastaturet og rable ned noen sinte ord om hvor fordummende mitt innlegg var. Vel, basert på hennes svar kan det jo virke som hun hadde rett.

Ikke bare er det drøyt å gjøre meg til talsmann for kjønnssegregering, manglende kjønnsbalanse og mangfold, - det oppleves direkte tarvelig når hun i tillegg hevder å ha flesteparten i bransjen bak seg i sitt syn. Har jeg vært objektet for en egen spørreundersøkelse i uken som gikk eller er det kun et billig retorisk grep uten sannhetsgehalt IKT-bransjens fremste talskvinne her benytter seg av?

Det er ærlig sak å innrømme at man ikke forstår eller liker kronikken jeg skrev, men det er ikke OK å så til de grader la ballen ligge for i stedet å gjøre det hele til et personlig angrep. Jeg har i mine 30 år i norsk IKT-bransje, som leder av 11 ulike IT-virksomheter med til sammen flere tusen medarbeidere, ikke opplevd maken til suppekoking på en virtuell spiker.

Det styggeste grepet er likevel at Austlid også velger å publisere personangrepet i Dagbladet, på den måten introduseres jeg for lesere som ikke har hatt anledning til å lese kronikken i Computerworld, og henges ut som talsmann for både kjønnssegregering og det som verre er. Ikke greit!

Som Computerworlds lesere vet støtter jeg arbeidet med å få flere kvinner til bransjen, og det er mulig at ordet date med hell kunne ha vært strøket. La meg derfor avslutte med å minne om at vi i bransjen slett ikke mangler viktige saker å sloss for. Nettopp derfor er det så trist at Austlid i kronikken bidrar til det motsatte av å holde fokus på hvordan teknologi kan bidra positivt til samfunnsutviklingen fremover når hun velger å gå til personangrep og ty til påstander tatt ut av løse luften!

Det er sjelden jeg siterer Ari Behn, men dette var trist som faen!

Truls Bergs opprinnelige innlegg

AI, AI - for noen damer

Denne uken var jeg på date med Amelia, hun var både sexy, smart og spennende supereffektiv – og 100% virtuell!

Til daglig hjelper hun blant annet den svenske supersuksessen KLARNA med å forbedre kundeopplevelsen og hun er relativt effektiv. «Etter 4 måneder på jobb besvarer hun flesteparten av de enkleste spørsmålene, og i KLARNA behandles Amelia omtrent som en vanlig medarbeider», forteller Jonas Forslund. Det faktum at hun også snakker de fleste europeiske språk, husker alt på tvers av sju kanaler og jobber 24/7 uten å klage gjør henne ikke mindre spennende. Når vi i tillegg hører at hun i praksis kan ta seg av inntil halvparten av KLARNA’s 13 millioner årlige kundehenvendelser, og det uten verken å be om lønnsforhøyelse eller langhelgfri, blir det jo lett å like damen både for kollegaer og ledere.

Jeg går ut i høstsolen og det slår meg at det mest interessante var Forslund’s kommentar om at Klarna ikke gjør dette for å spare penger, men for å forbedre kundenes opplevelse av selskapet.

Jeg hadde nylig en dialog med Amazon’s spennende forskningsdirektør som medlemmene i Open Innovation Lab of Norway treffer i Palo Alto om tre måneder, om en annen smart dame. Denne damen lyder navnet Alexa og selv om han hevder at hun fortsatt er under opplæring er realiteten at hun allerede behersker over 16 000 ferdigheter, og det ganske godt. Blant disse ferdighetene er evnen til å lære deg språk og piano, men hun kan også skrive dine SMS’er og bestille turen til Mallorca for deg, husk dog på at det kan være lurt å gi henne en øvre grense for hva turen skal koste. For oss som arbeider med å forstå de teknologiske mulighetene er det nok likevel mer spennende å høre mer om hvordan Amazon bruker Alexa til å forutsi kundenes beslutninger, også det for å forbedre den totale kundeopplevelsen.

Den samme argumentasjonen så vi Kommuneforlaget benytte seg av da de i forrige uke lanserte en Chatbot som digitaliserer og automatiserer kommunenes kommunikasjon med innbyggere og næringsliv. Kommunene er selv med på å utvikle gode svar på de mest stilte spørsmålene innenfor byggesak, skjenkebevillinger, barnehageplass, eldreomsorg og andre typiske spørsmål. Resultatet er både bedre service og frigjøring av de ansatte sin tid til å løse andre og mer krevende oppgaver. «Vi har invitert alle kommunene til å være med å utvikle denne ‘Chatbot´ løsningen og hatt flere titalls presentasjoner av den i markedet med ensidig positive tilbakemeldinger, - og løsningen benyttes allerede av DNB og av Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) med sine 67 000 studenter», sier Per Olav Nyborg i Kommuneforlaget i en pressemelding.

Felles for de tre eksemplene er at vi snakker om roboter med kunstig intelligens som utvikles gjennom bruk og som blir stadig bedre, og spørsmålet vi alle bør stille oss er hvor lang tid vil det ta før vi som kunder og innbyggere vil foretrekke å kommunisere med maskiner som gir oss objektive, korrekte og raske svar – hver gang.

Jeg spår at i løpet av de neste 24 månedene vil de fleste av oss ha skaffet oss en digital assistent breddfull av kunstig intelligens, og de vil se bra ut. I tilfellet Amelia har leverandøren IPSOFT rett og slett kjøpt ansiktet og kroppen til Lauren Hayes, en 27 år gammel modell og entreprenør. Hvis du ønsker at din assistent skal ligne på Lady Gaga, Rihanna eller din bedre halvdel, er det sikkert løsbart, - mot et lite tillegg i prisen.

Damene kommer, og de vil gjøre oss smartere og langt mer effektive – og våre kunder vil elske dem så har du ikke vært på date med en av de virtuelle damene bør du komme i gang.

Du vil ikke angre!

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer