Et klaps til misjonærene som betaler ham

Johan Mjønes skriver om indianeropprør.

Indianerfortellinger Johan Mjønes tredje bok er en klok og engasjerende bok.   Foto: Hans A. Vedlog / Dagbladet.
Indianerfortellinger Johan Mjønes tredje bok er en klok og engasjerende bok. Foto: Hans A. Vedlog / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Misjontjenesten Dignis stipend til forfattere har begynt å bli noe à la Statoil-stipendet for musikere; penger med en viss følelse av avlat.

Geir Gulliksen og Thomas Hylland Eriksen har allerede skrevet bøker etter sine feltreiser, og i begge savnet jeg refleksjon over pengenes opphav.

Vilje til refleksjon Johan Mjønes derimot, reflekterer langt mer enn det jeg hadde forventet meg i sin tredje roman, «Fortellingen om sju bål». Og om han ikke kapper armen av den misjonshånden som har næret ham, gir han den i hvert fall et kraftig klaps.  

Indianerfortellinger Mesteparten av handlingen i boka er lagt til USA, selv om det var til Bolivia Mjønes dro for Digni-pengene. Vi blir kjent med Mary, en ung indiansk kvinne som bor i et reservat og har et sykt spedbarn, og Russell, som er halvt indiansk og har en lovende sportskarriere, men som får verden snudd opp ned etter en ulykke.

Grusomme overgrep Mens deres svært medrivende historier utspiller seg i nåtid, får vi en rekke tilbakeblikk i indianernes historie i kapitler kalt «Første bål, andre bål» osv. Disse partiene er de eneste som er skrevet i jeg-form, men vi får ikke indianernes stemme, vi må lese overgripernes. Fra de første båtene som støter på uventet land, til en agent som skal roe ned et indianeropprør i 1973, får vi utbrodert kolonialistenes ugjerninger, og ikke minst deres unnskyldninger. De handler for Gud, for Europa, for USA, men først og fremst blir det tydelig at de handler på grunnlag av eget hat, for penger.  

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer