DEBATT

Et klasseskille i seksualopplysningen

Det at vi godtar mannssjåvinisme og seksuell objektivisering i underholdning, men ikke undervisningsprogrammer, viser at det eksisterer et skille mellom sex og seksualitet.

SEKSUALUNDERVISNING PÅ TV:  Gjennom åtte episoder forklarte Line Jansrud i NRK-programmet Newton hvordan gutter i puberteten utvikler seg til å bli menn, hvordan jenter utvikler seg til å bli kvinner, samt en hel del andre naturlige prosesser som oppstår i puberteten. Dette førte til at reaksjoner fra mennesker som anklagde programmet for "seksuell radikalisering". Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SEKSUALUNDERVISNING PÅ TV: Gjennom åtte episoder forklarte Line Jansrud i NRK-programmet Newton hvordan gutter i puberteten utvikler seg til å bli menn, hvordan jenter utvikler seg til å bli kvinner, samt en hel del andre naturlige prosesser som oppstår i puberteten. Dette førte til at reaksjoner fra mennesker som anklagde programmet for "seksuell radikalisering". Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

NRKs barneprogram «Newton» startet i februar 2015 med en serie som omhandlet puberteten. Gjennom åtte episoder forklarte Line Jansrud hvordan gutter i puberteten utvikler seg til å bli menn, hvordan jenter utvikler seg til å bli kvinner, samt en hel del andre naturlige prosesser som oppstår i puberteten. Dette er det første barneprogrammet laget på temaet siden 1981, da Trond-Viggo Torgersen skapte reaksjoner ved å vise nakne kropper på tv til informasjon for seeren. Man skulle tro at programmet sendt i dag — 34 år etter Trond-Viggos — skulle kunne passere uten kraftige reaksjoner fra seere og foreldre, men så feil kan man ta.

Både i inn- og utland kom det reaksjoner på at programmet brukte faktiske kjønnsorganer for å vise normal, kroppslig utvikling. Enkelte har også reagert på bruken av grove, seksuelle uttrykk om kjønnsorganer — eller slang-ord, om du vil. En gruppe på Facebook, som i skrivende stund har 1400 medlemmer, har også krevd at programmet skal tas av skjermen på grunn av hva de kaller «seksuell radikalisering av våre barn». Hvorvidt vi er vitner til en seksuell radikalisering gjennom media og underholdning er uklart, men en ting er i hvert fall sikkert: Newtons «Pubertet» er et steg i riktig retning.  

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer