Hjemkomst: Morten Harket 1993-1998

Et klisjé­helvete

Det er ikke en kompliment til Morten Harket-biografien «Hjemkomst» at jeg stadig vekk tar meg i å lese høyt fra den.

TURBULENT: «Hjemkomst» handler om årene 1993-1998, da Morten Harket prøvde å stable en solokarriere på beina. En berg-og-dalbane, for å si det mildt. Foto: Siv Johanne Seglem
TURBULENT: «Hjemkomst» handler om årene 1993-1998, da Morten Harket prøvde å stable en solokarriere på beina. En berg-og-dalbane, for å si det mildt. Foto: Siv Johanne Seglem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Hjemkomst» er irriterende allerede på side én. At forfatter og journalist Ørjan Nilsson er voldsomt fan av Morten Harket, blir åpenbart allerede i det klisjéspekkede forordet. Morten Harket formidler «popmelankoli med lyst stjernestøv på stemmebåndene», skriver Nilsson. Harket har «flydd høyt på den internasjonale popstjernehimmelen», men denne boka handler altså om da «den store popstjernen vendte hjem til gamlelandet», da «et stort sceneskifte fant sted», årene 1993-1998. Og dette er bare begynnelsen på pompøsitetene.

Hør bare hvordan første kapittel åpner: «Armene. Det er noe med armenes posisjon i forhold til resten av kroppen. Litt ut fra kroppen, som om armene må ut for å støtte opp egoet, eller den dyrebare kroppen den omgir, med stemmen midt i som arnested og kraftsentrum. Morten Harket har armene slik. Ikke fordi muskelmassen i armene er så voluminøs at armene ikke kan presses lenger inn, men kanskje som et trekk ved hans karakter».

Som de ville sagt i skolegården: WTF?!

Nostradamus-aktig

«Hjemkomst» handler altså om Morten Harkets solokarriere under noen turbulente år da a-ha var lagt på is. Selve personportrettet er forsåvidt interessant. På den ene siden beskrives Harket som en renessansemann, med en nær Nostradamus-aktig teft. På den andre siden framstår han som en virkelighetsfjern og skadeskutt popstjerne, som med hud og hår kaster seg inn i tilsynelatende vilkårlige prosjekter.

Harket er en såpass forunderlig fyr at ethvert portrett burde være spennende. Men i «Hjemkomst» overskygges dette av klisjeene, av idoliseringen, av det dårlige språket og ikke minst av mistanken om at mye holdes tilbake. På tross av bokas oppramsende intervjustil, er det åpenbart at det hoppes bukk over det aller vanskeligste og minst flatterende. Innspillingen av «Vogts villa» beskrives for eksempel ned i hver pinlige detalj, men vi får vite fint lite om hvordan Harket egentlig taklet at plata floppet. Både vennskap og ekteskap går i oppløsning, men forfatteren vil heller dvele ved pussige klessammentreff, «Jeg ser plutselig at vi har nesten identiske gensere på oss. Morten ser ikke ut til å legge merke til det, eller kanskje han gjør det, men unngår å ta det opp», enn å stille vanskelige spørsmål.

Nevene hans

Dette til tross for at forfatterens jeg er irriterende tilstedeværende med sine ledende spørsmål og overdådige betraktninger: «Det har slått meg før; Morten Harket har svære never. Hender som nok hadde passet til en langt mer fysisk yrkesvei enn den han bega seg ut på her i livet. Jeg ser for meg de hendene dra tungt og bitende kaldt garn på en mindre fiskebåt et sted i Alaska».

Som leser må jeg innrømme at jeg heller skulle sett at de hendene hadde trykket på stopp-knappen lenge før dette klisjehelvetet gikk i trykken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer