Et kongehus blir til

Morsomme glimt fra den gang det var bøttedo på Slottet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Det er snart 100 år siden søskenbarnparet Haakon og Maud tok sine første, prøvende steg på norsk jord som nasjonens nye samlingsfigurer. Med en to år gammel krabat og tronarving i sin midte gikk de modig løs på å bygge opp kongeinstitusjonen og å vinne tillit som «norske».

De hadde også en jobb å gjøre med selve Slottet, som manglet do og trengte ny maling. Denne lettleste barnebiografien om grunnleggerne av det nye kongehuset får en ekstra aktualitet ved at den trekker linja fram til den nye generasjonen kongelige, fra tippoldemor Maud til ennå ikke ett år gamle Maud Angelica.

Det er mest Mauds historie, og lille kronpris Olav blir etter hvert en spennende og helteaktig figur. Han hoppet jo i Holmenkollen, og vi får se bildet av ham i åpen bil da han mottar folkets hyllest i mai 1945. Selv om vi får vite en del om Haakons innsats bl.a. under og etter andre verdenskrig, blir han den fjerneste skikkelsen av dem.

100 år gammelt kongestoff har i utgangspunktet noe stivt over seg, men Bjørkøy veksler fint mellom de morsomme og nære små episodene og den mer orienterende informasjonen om slektsforhold og kongehusets historie.

Stort sett skriver hun lett og godt for målgruppa, og hun har gjort et engasjerende utvalg i stoffmengden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer