LEDER

Et kongelig mageplask

Hvem betaler for kongelig luksusferie?

FØRER LUKSUSLIV: Kronprinsparet.
FØRER LUKSUSLIV: Kronprinsparet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Som kjent er det mulig å lære av sine feil og komme videre i livet. Prosessen medfører gjerne at man blir litt klokere og derfor unngår å feile på nytt. Denne enkle leveregelen ser ikke ut til å ha slått rot hos vårt kronprinspar. På nytt har Se og Hør avslørt hvilket luksusliv kronprinsfamilien har lagt seg til. Denne gangen gjelder det en ferie tidlig i august om bord i luksusyachten «Mia Elise» i Middelhavet. Ifølge firmaet som leier ut yachten, er ukesprisen over to millioner kroner. Hvem som har betalt for ferien er helt i det blå. Når Slottet blir spurt om dette er kongelig kommunikasjonssjef Marianne Hagen like tydelig som oraklet i Delfi. Til Dagbladet sier Hagen at kronprinsparet ikke har leid noen båt i sommer. Det lyder troverdig når Hagen samtidig opplyser at kronprinsparet disponerer to millioner årlig når utgiftene til Skaugum er trukket fra. Da gjenstår det spørsmålet Slottet ikke vil besvare: Hvem er det da som betaler for den kongelige luksusferien?

Slottet synes å mene at svaret på det tilhører privatlivet, men så enkelt er det ikke. Selvsagt har de kongelige, som alle andre, krav på en privat sfære der verken mediene eller andre har adgang. Hvis private økonomiske interesser finansierer kongelig liv og virksomhet, er det utvilsomt et spørsmål av stor offentlig interesse. Særlig fordi det ser ut til å danne seg et mønster. Tidligere har Slottet innrømmet at kronprinsessen ikke alltid kjøper sine klær selv, men ofte mottar dem som gaver og lån fra store motehus. Det reduserer Mette-Marit til en reklamefigur i luksusbransjen. Tidligere har prinsesse Märtha mottatt betydelige gaver i forbindelse med sin virksomhet som rytter. En gave kongeparet kvitterte for med å åpne et norsk varehus i Riga i Latvia.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.