Et kontinent erindrer

Historieskrivning har befunnet seg i et mistenksomhetens lys en stund. Et av ankepunktene har vært at historiske begivenheter har blitt framstilt i en form som likner den før-modernistiske roman, der «den store fortellingen» er dominerende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Et vesentlig kjennetegn ved «den store fortellingen» er en enhetlig kronologisk utvikling som følger en bestemt dramatisk form. Protestene mot en slik historisk framstilling er blant annet at den dramatiske formen legger føringer for hvilke begivenheter som skal inkluderes og fortolkningsrammene disse skal plasseres i. Dermed undertrykker man et mangfold av stemmer og gir ikke rom for at en bestemt hendelse kan finne sted i flere parallelle handlingsforløp, og dermed ha forskjellig betydning alt etter hvilket perspektiv man anlegger.

Sveket

Det er denne typen historieformidling Eduardo Galeano sikter til når han minnes tida som historiestudent: «Den stakkars historien hadde oppgitt ånden. Den var sveket i de akademiske tekstene, løyet om i auditoriene, falt i søvn under diskusjoner om løsrevne data, den var fengslet i museene og begravd, med blomstergraver, under statuenes bronse og monumentenes marmor.» Slik Galeano ser det har det amerikanske kontinent blitt utsatt for et hukommelsestap, og forfatteren har et ønske om at «Ildens erindring 1» kan bidra til at hukommelsen kommer til rette igjen. Et temmelig ambisiøst prosjekt, må man unektelig si, og det første av dette mektige trebindsverket er nå oversatt til norsk. «Ildens erindring 1» gir små nærbilder av en tallrik rekke med personer og låner stemme til denne polyfonien.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer