Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Et kors å bære

NRK og Kringkastingsrådet mener nyhetsopplesere bør kle seg nøytralt. De mener også at et kors om halsen ikke er nøytralt.

KORS-KRANGEL:  Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen og leder for Kringkastingsrådet May-Helen Molvær Grimstad under behandlingen av klagesakene om kors-nekt i NRK. Foto: NTB Scanpix
KORS-KRANGEL: Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen og leder for Kringkastingsrådet May-Helen Molvær Grimstad under behandlingen av klagesakene om kors-nekt i NRK. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

I går behandlet Kringkastingsrådet klagene som har kommet inn på at journalist og nyhetsanker Siv Kristin Sællmann ikke fikk ha på seg et kors rundt halsen mens hun var på skjermen som nyhetsanker.

46 personer hadde skrevet inn til Kringkastingsrådet for å klage. Samtidig har et opprop med budskapet «Ja til å bære korset når og hvor jeg vil» samlet hele 123 000 underskrifter på Facebook. Dette må bety at saken er viktig for mange, så mange at kringkastingsrådets leder May-Helen Molvær Grimstad henviste til de berømte «folk flest» i sin argumentasjon for at korset burde være tillatt. Hun viste også til at kors nå var en del av motebildet.

Det siste blir en underlig dobbeltkommunikasjon. Skal korset tillates fordi det er et privat smykke som ikke betyr annet enn at bæreren følger moten, eller skal det tillates fordi nyhetsankeret må få lov til å spre budskapet om Jesus Kristus? Er det greit fordi det nesten ikke synes, eller er det tvert imot greit fordi det bør synes? Skal korsbruk på nyhetsankere stoppes i det øyeblikk korset ikke lenger er i motebildet? Hva om satanistsymboler blir en del av motebildet?

Og hva med dem som mener at kristenkorset bør bæres under nyhetssendinger, fordi slik kan det norske folk demme opp mot islam? Det finnes en del av dem i kommentarfelt rundt omkring. Det viser at kors på nyhetsankre ikke er nøytral påkledning. Symboler har nå en gang som funksjon å bety noe. Det kan farlig lett bli et signal, også for kampsaker man slett ikke ønsker å støtte.

Kringkastingsrådet fikk se en kavalkade av innslag der Siv Kristin Sællmann bar korset under sending. Ett av dem demonstrerte utfordringen: Sællmann intervjuet Stein Reinertsen, den gang påtroppende biskop i Agder. Temaet var homofiles rett til å gifte seg i kirken. Biskopen er mot, men sier han men kan leve med flere syn på dette. Med korset om halsen spør Sællmann biskopen: «Har ikke kirken i disse dager behov for å være samlende?». Det er ikke heldig.

For NRK er ikke dette et religiøst spørsmål. Det er en vurdering om at nyhetsankere og journalister ikke er privatperson når de er på skjermen, og at de derfor bør framstå som nøytrale. Det dreier om påkledning, og om å signalisere at man tilstreber nøytralitet. Kirkestoff som nyheter skal selvsagt dekkes. Enhver gjest i nyhetsstudio går like selvsagt i hva hun måtte ønske.

Kringkastingsrådet ga da også NRK støtte i beslutningen: Den eneste som ville at nyhetsankere skulle få bære kors og andre diskrete trossymboler under sending var May-Helen Molvær Grimstad. Hun er medlem av og tidligere stortingsrepresentant for Kristelig Folkeparti.