Et kors for Cruise

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Nekrologer er ikke hyggelige. Dette er min hommage til gode musikksteder i hovedstaden generelt og Cruise Cafe på Aker Brygge spesielt. Denne levende, døde følgesvennen var et sted på «den andre siden av Nashville» som allerede i 1986 hadde hotte country- og bluesband før de ble berømte i Statene.

Vi har klumpet føttene våre sammen til Asleep At The Wheel, jeg har sett en av Amerikas mestselgende artister, Vince Gill, takke ydmykt for at et lite lag på 40 personer likte sangene hans. Jeg har sett Kelly Willis og Iris DeMent i kjoler en mann bare kan drømme om å ha en kvinne som passer inn i. Jeg har hørt Darden Smith få takvifta i panna og bli geleidet til legevakta. DJ Devo skrev navnet sitt i himmelboka da han forstyrret en særdeles grinete Guy Clark på scenen ved å løpe fram og tilbake bak artisten. Tom Russell har hentet ned månen mange nok ganger til å bli «norgesvenn». Mange av oss trodde han stirret på den mørke dama bak baren når han presset ut sine små musikalske romaner om den type kjærlighet som pleier å henge under etiketten «tapt/funnet».

  • Men Cruise Cafe er ikke stengt. Stedet har fått hvite vegger, trendy interiør og en musikkprofil som knapt nok kan kalles profil. Konsertarrangør og ildsjel Tom Skjeklesæther har omtalt Cruise som Oslos Texas-ambassade. Hvor ellers i byen fikk man Lone Star på flaske, vakre servitører som visste hva stereoanlegget spilte, et godt tregolv å gå på og et enormt galleri av svart-hvittfotografier fra konserter, fra magasinet Life og livet for øvrig?
  • I hvilken himmel havner de gode musikkafeene når de dør? Oslo har hatt et visst svinn. Av og til er det markedet som svikter, av og til er det husleieøkninger som suger safta ut av hardt pressede og entusiastiske drivere. Noen blir ofre for at en musikk- og livsstilsepoke er forbi. Jeg vet folk av sentimentale og mentale årsaker også savner kjernesteder som Club 7 og Sardines på samme måte som jeg føler at Cruise var en del av allmennutdannelsen. Neste etablissement ut i intetheten ser ut til å være jazz- og verdensmusikkstedet Cosmopolite på Majorstua. Det er synd at mange unge og gammel-unge i Oslo vil huske byrådet for at de skrudde husleia på Cosmopolite høyt over lydnivået inne i klubben.
  • Men Cruise er det korset på utelivskirkegården jeg skal legge mine roser på.

For familien, Vidar Kvalshaug.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer