Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Klimarapport

Et kraftfullt svar på FNs rop om klimahandling

Samtidig med at verden møtes til de første klimaforhandlingene etter FNs klimapanels alvorlige rapport tidligere i høst, inviterer vi hele byen til å gi innspill til hvordan Oslo skal bli verdens første nullutslippsby.

NÅ ER DET GRØNT: Vi har allerede kommet langt i Oslo, skriver mijøbyråd Lan Marie Berg, som ber osloborgere komme med flere miljøinnspill. På bildet: Marianne Borgen og Raymond Johansen vinkes avgårde på nye Ringen gjennom Løren stasjon i april 2016. Nå er det vedtatt ytterligere t-bane-bygging. Foto: NTB Scanpix
NÅ ER DET GRØNT: Vi har allerede kommet langt i Oslo, skriver mijøbyråd Lan Marie Berg, som ber osloborgere komme med flere miljøinnspill. På bildet: Marianne Borgen og Raymond Johansen vinkes avgårde på nye Ringen gjennom Løren stasjon i april 2016. Nå er det vedtatt ytterligere t-bane-bygging. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verden ser allerede konsekvensene av klimaendringene. I år har vi i Norge hatt en ekstremt snørik vinter, en sommer med langvarig tørke og svikt i kornavlingene, etterfulgt av vårflom i oktober. Det er skremmende at forskerne sier snittemperaturen i Oslo kan øke med 3 til 6 grader. Årets ekstremvær kan bli den nye normalen.

Lan Marie Berg.
Lan Marie Berg. Vis mer

Det er de med minst som har mest å tape på klimaendringene. Jeg tenker da på dem som ikke har råd til mat når tørke og ekstremvær rammer matproduksjonen, men også de i Norge som ikke har råd til å flytte bort fra motorveier eller flomfylte dalsøkk.

For å nå Parisavtalens mål og unngå farlige klimaendringer, sier FNs klimapanel at verden må kutte klimautslippene med 45 prosent fram mot 2030. Det innebærer, ifølge FN, at verden må gjøre endringer som menneskeheten aldri har sett maken til. Alternativet er at klimaet blir stadig varmere, våtere og villere. Ifølge FNs klimasjef har klimatrusselen aldri vært større enn akkurat nå.

Men, det aller viktigste i rapporten fra klimapanelet, er at FN også sier klart og tydelig at det er mulig. Vi vet hva som skal til, og vi har ressursene som trengs. Det som trengs er politisk vilje til å ta vare på livsgrunnlaget vårt.

Bystyret vedtok i 2016 et nytt klimamål for Oslo. Vi skal kutte klimautslippene fra Oslo med 95 prosent innen 2030. Det betyr at vi for alle praktiske formål skal slutte med CO₂-utslipp fullstendig, på bare tolv år.

Denne ambisjonen er et kraftfullt svar på FNs og verdenssamfunnets rop om handling, for å ta vare på dem som har minst, og ikke minst framtida til våre barn og barnebarn. Som vi skrev i byrådsplattformen: «Klimatiltak er ikke noe som skal gjennomføres et annet sted, til en annen tid, og av noen andre. Vi skal selv ta ansvar, og bruke alle virkemidlene kommunen har.»

Klimapolitikk handler ikke bare om CO₂-molekyler. Det handler om mennesker. God, grønn politikk gjør også byene bedre å bo i, og hverdagen enklere for folk. Nå, etter bare tre år med Ap, SV og De Grønne i byråd er Oslo-lufta blitt renere, CO₂-utslippene går ned, og stadig flere går, sykler, reiser kollektivt, eller velger elbil. Vår politikk fører også til bedre folkehelse, mindre kø, mindre støy, flere grøntområder og tryggere skoleveier.

Vi ser nå at byer over hele verden går helt i front i kampen mot klimaendringer. Oslo samarbeider tett med storbyer som New York, London, Paris, Barcelona, Stockholm og København. Alle disse byene har en klimapolitikk som er i tråd med Parisavtalen.

Byrådet opprettet i 2016 Klimaetaten, som et sentralt fagmiljø og pådriver for å nå Oslos nye klimamål. På kort tid har Klimaetaten etablert seg som et av de fremste fagmiljøene i Norge og internasjonalt på klimapolitikk, og i dag leverer de altså grunnlaget for det som, med innbyggernes, næringslivets og organisasjonslivets hjelp, skal bli Oslos nye klimastrategi.

Strategien skal gjøre Oslo til verdens første utslippsfrie by.

Vi vet hvor de store utfordringene framover ligger. Det handler om å redusere utslipp fra varetransport, fra bygg og anlegg, fra persontransport, og fra avfall. Klimapolitikk dreier seg om de små tiltakene i folks nærmiljø, som å lage bilfrie hjertesoner rundt skolene våre, og om de store overgripende systemendringene, som at vi har fått på plass et klimabudsjett der vi teller CO₂-kutt som vi teller penger.

Vi har allerede kommet langt i Oslo. Den største utbyggingen av kollektivtrafikken siden T-banen ble bygget etter krigen, og både varelevering og byggenæringen beveger seg raskt i fossilfri og utslippsfri retning. Klimautslippene går ned – de siste tallene vi har, fra 2016, viste at utslippene gikk ned med 8 prosent i Oslo.

Det er ingen tvil om at det er både ambisiøst og krevende å slutte med klimautslipp. Men er det en ting jeg er helt sikker på, så er det at vi bare vil lykkes dersom vi har næringslivet, organisasjoner, bydelene og innbyggerne med på laget. Derfor vil jeg nå invitere og oppfordre alle i hele Oslo til å bruke de neste seks ukene til å komme med gode ideer og innspill.

Sammen skal vi oppgradere Oslo til en bedre by for mennesker og miljø. Sammen skal vi svare på FNs rop om klimahandling. Sammen skal vi gjøre Oslo ikke bare til en god by i verden, men også en god by for verden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!