MANGSIDIG NETTBRETT: Med Samsung Galaxy Tab 10.1 kan du gjøre mer enn med en iPad. Men du må vite hvordan du gjør det. Foto: Samsung
MANGSIDIG NETTBRETT: Med Samsung Galaxy Tab 10.1 kan du gjøre mer enn med en iPad. Men du må vite hvordan du gjør det. Foto: SamsungVis mer

Et kraftig alternativ til iPad

Men Galaxy Tab 10.1 er ikke for alle.

Som aktiv bruker av iPad er jeg ikke alene om å sette stor pris på den ukompliserte og strømlinjeformede opplevelsen nettbrettet har på by på. Det betyr ikke at det er endel ting jeg savner ved maskinen.

Etter mange år som kyndig pc-bruker er jeg bortskjemt med å kunne behandle filer nøyaktig som jeg vil. Noe som ikke helt går overens med måten Apple etterstreber å holde en hånd over stort sett alt du gjør på maskinene deres via App-hegemoniet.

Android-brukere er etter hvert blitt vant til denne friheten. Til gjengjeld har de ennå ikke hatt tilgang på nettbrettopplevelser som kan sies å være like smertefri som det den jevne iPad-brukeren kan ta for gitt.

Det er noe Samsung nå prøver å gjøre noe med når de lanserer sin Galaxy Tab 10.1, allerede som omtalt som «det første nettbrettet som virkelig kan ta opp konkurransen med iPad».

Fysisk likhet Det fysiske førsteinntrykket av Galaxy Tab 10.1 er at brettet utseendemessig er svært lik iPad. Så lik, faktisk, at Apple mener at det ikke er tilfeldig - de forsøker fortsatt å få stoppet salget av brettet rundt om i Europa.

iPad virker kanskje mer konstruksjonsmessig solid med sitt aluminiumschassis, sammenlignet med plastdekslet bakpå Galaxy Tab 10.1 - men til gjengjeld er grepet på sistnevnte ganske godt med plasten. Når det kommer til refleksjoner i glasset og fettflekker, er de begge like gode (eller håpløse, alt etterssom).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om man sammenligner de to konkurrentene side om side, vil man se at Samsungs 10.1-tommers skjerm (derav navnet) er litt lengre og smalere enn iPad - samt at den er bittelitt tynnere og lettere, uten at det er spesielt merkbart i bruk. Dette betyr først og fremst at Galaxy Tab 10.1 er mer tilpasset filmtitting, i hvert fall formatmessig, med en ekte 16:9-skjerm.

De to konkurrentene har begge også kamera både i front og bak, til felles for dem begge er en begrenset kvalitet og kornete bilder under dårlige lysforhold. Men nok om det, hvem bruker vel nettbrettet sitt som kamera uansett?

Forskjellige målgrupper Det er først når du slår på Galaxy Tab 10.1 at du ser hvorfor dette overhodet ikke kan kalles en kopi av iPad. Siden vi tross alt snakker om trykksensitive nettbrett, er selvfølgelig noe av filosofien bak navigeringen lik - du sveiper, trykker, drar, og så videre. Men bortsett fra det overflatiske, ikonbaserte utseendet, er det mange store forskjeller som lurer i bakgrunnen.

Og det er nettopp hvor langt ned i denne bakgrunnen du er interessert i å dykke, som vil avgjøre hvorvidt du bør gå for den trygge iPad-løsningen, eller den mer avanserte Galaxy Tab 10.1. De to hører hjemme, for å si det litt forsiktig, i hver sin målgruppe.

Galaxy Tab 10.1 bruker den ferske 3.1-versjonen av Android med kodenavn Honeycomb. Dette er spesielt tilpasset nettbrett, og er ved første møte såpass innovativt at du raskt kan sette i gang med de enkleste oppgavene maskinen har å by på.

KONKURRENTER: En Samsung Galaxy Tab 10.1 (til venstre), ved siden av en Apple iPad 2. Foto: Snorre Bryne
KONKURRENTER: En Samsung Galaxy Tab 10.1 (til venstre), ved siden av en Apple iPad 2. Foto: Snorre Bryne Vis mer

På hjemskjermen finner du lett ut hvordan du kan legge inn personlig informasjon som tillater at bilder, værmelding, Facebook-meldinger, eposter, YouTube-videoer og så videre er umiddelbart tilgjengelig. Grunnoppsettet gjøres enkelt unna når du taster inn din Google-konto, som du må ha - mange av de innebygde tjenestene er knyttet opp mot Googles etterhvert omfattende verden.

De færreste slår seg til ro med bare dette grunnarbeidet. For å kunne få fullt utbytte av nettbrettet må du være forberedt på stadig flikking og tilpassing for at maskinen best skal være tilpasset ditt behov. Det krever kanskje litt mer innsats enn på en iPad, men til gjengjeld er friheten for hva du kan gjøre større.

Butikkrot Et naturlig sted å begynne er Android Market, som tilsvarer Apples AppStore. Her finner du en lang rekke små og store programmer, både gratis og til en liten slant. Programmene er delt inn i kategorier for enkel navigering, men for en som ikke vet hva man leter etter er det ikke umiddelbart lett å finne fram til de aller mest velfungerende og interessante.

Til forskjell fra den strengt regulerte AppStore er det lettere å slippe til med programmer i Android Market, noe som krever at brukeren har tunga rett i munnen og fingeren rett sted på skjermen.

Utvalget er ennå ikke like imponerende i Android Market som det er i AppStore, og mangelen på ordentlig guiding og et tydeligere skille på hvilke programmer som er ment for nettbrettt og ikke bare telefoner gjør til tider handleopplevelsen unødvendig forvirrende.

Større frihet Til gjengjeld kan programmene, når du først har funnet fram til det du er ute etter, utnytte den større friheten du her har over maskinen. De samme begrensningene settes ikke for bruk av hardware som hos Apple, hva programmene kan gjøre bunner stort sett ut i hvor flinke programmererne har vært. At du lett kan installere programmer lastet ned fra nettet, utenom Android Market, understreker dette.

Samtidig åpner denne friheten for at ting ikke alltid fungerer like godt som om programmet hadde vært «screenet» av butikkeieren - en bekymring mange erfarne brukere nok trekker likegyldig på skuldrene over.

Om du er en som har behov for å lagre filvedlegg fra eposter for å kunne bruke dem fritt, zippe opp filer, bruke torrentteknologi, spille gamle dataspill via emulatorer - i det hele tatt ting du fritt kan gjøre på en vanlig datamaskin - er ikke en iPad noe alternativ (med mindre du er villig til å jailbreake).

Dette er ting du kan gjøre rett ut av boksen med en Galaxy Tab 10.1, bare du laster ned de rette programmene fra enten Android Market eller fra produsentenes hjemmesider. Og vi må ikke glemme: Galaxy 10.1 kan vise flashinnhold, noe iPad ikke gjør.

Krever kunnskap På den annen side: Flere av disse frihetene må du ha en viss kunnskap for å kunne benytte deg av. Til tross for en helhetlig overbygning på Honeycomb-plattformen, er det lett å rote seg bort i mappestrukturer og filnavn om du er av dem som bare vil at ting skal flyte pent og knirkefritt rett ut av boksen.

På dette området er fortsatt iPad noen hestehoder foran, med en gjennomgående interaksjonsfilosofi som de aller fleste klarer å finne ut av.

Det at kontrollen over bruken ikke er like streng, betyr av og til også at du fort kan snuble borti programmer som i bruk krever svært mye strøm. Ved alminnelig bruk vil batteritiden på Galaxy Tab 10.1 og iPad være like gode for mange timer, men ved utstrakt oppkoblet bruk vil du fort oppleve at batteriet tømmes raskt - og da tar det like lang tid å lade opp begge maskinene.

Lugger litt Stort sett flyter det meste godt på Galaxy Tab 10.1, mye takket være den kraftige innmaten. Programmer og spill starter raskt, og det er enkelt å veksle mellom det du har åpent via Honeycombs løsning for å bla gjennom åpne vinduer - det er alltid en synlig rad nederst på skjermen med knapper for hjemskjerm, navigering, klikke, statusmeldinger - og en enkel tilgang på de aller mest brukte systemvalgene som lyd, lysstyrke, wifi etc.

PLAST: Baksiden er laget av plast. Føles litt billigere, men gir et godt grep. Foto: Samsung
PLAST: Baksiden er laget av plast. Føles litt billigere, men gir et godt grep. Foto: Samsung Vis mer

Noen vil kanskje synes at det «lugger» litt når du for eksempel blar deg gjennom menyer og nedover nettsider, som om du er i litt mindre kontroll over den taktile styringen i forhold til den hakket mer responsive iPad.

Dette er for bagateller å regne, og noe du neppe vil tenke på i lengden. Å bytte vekk fra den medfølgende nettleseren og over til for eksempel Dolphin Browser, kan imidlertid anbefales.

Filmstøtte Å spille av film på Galaxy Tab 10.1 er også en fryd - så lenge du bruker et format som systemet støtter. Slike filer kan du enkelt dra rett over fra datamaskinen din, eller håndtere via for eksempel via Samsung eget mediehåndteringsprogram Kies - dette kan også konvertere filer som ikke støttes, noe som gjerne tar litt tid.

Akkurat når det kommer til filstøtten, må jeg innrømme at jeg ble litt skuffa. Nettopp på grunn av friheten på Android, håpet jeg å endelig kunne spille av for eksempel det etterhvert utbredte MKV-filformatet uten problemer på et såpass kraftig nettbrett. Med den medfølgende løsningen for avspilling av videofiler var det ikke engang mulig å starte testfilene i 720p-kvalitet, men ved å installere tredjepartsprogramvare ble de akseptert. Men siden systemet ikke støtter formatet, er det ikke mulig å bruke maskinens kraft å spille av filene, noe som gjør at de hakker altfor mye. Manuell konvertering er omveien her, men personlig erfaring tilsier at det da heller får være.

Både film og musikk oppleves forøvrig litt bedre på Galaxy Tab 10.1 enn på iPad når du ikke bruker høretelefoner, takket være stereoeffekten med en høyttaler på hver kortside av brettet (i motsetning til den enslige høyttaleren på iPad). Når du ser film eller lytter på musikk, er den liggende retningen mest naturlig, og musikken blir da rett.

Men på andre områder er det litt rart at enkelte programmer insisterer på at du kun kan bruke nettbrettet i liggende retning - selv når du har låst autorotasjonen til stående retning. Det er ikke alltid at man ønsker å måtte snu rundt på brettet, som for eksempel når du ønsker å skrive med begge hender. Et bittelite irritasjonsmoment, men like fullt irriterende. Når du ikke har på autorotasjon, opplever du noen ganger også at skjermbildet snur seg fram og tilbake uten at du egentlig gjorde så mye.

Mens vi er inne på småirriterende ting, er det lov å stusse over at Samsung har valgt samme tilnærming som Apple når det kommer til tilleggsutstyr. Som på iPad er det på Galaxy Tab 10.1 kun én eneste inngang ved siden av hodetelefonutgangene (som til forveksling ligner på Apples mangeårige plugg). Det er ikke noe plass til ekstra minnekort, ei heller en standard USB-kontakt. Med frihetsfilosofien som oppleves ellers på brettet, er dette underlig - spesielt mangelen på mulighet til å lagre ekstra filer på et SD-kort vil være et savn for mange.

Hva er du ute etter? Avhengig av hvem du er, vil du finne forskjellige ting å omfavne eller å sette fingeren på ved Samsung Galaxy Tab 10.1. De mest avanserte brukerne vil kunne få langt mer ut av dette nettbrettet enn ved en umodifisert iPad, mens «nybegynnerne» nok vil føle seg mer i kontroll om de går for en iPad.

Hittil er det ikke noen som har klart å vippe Apple av nettbrettronen, og det er usikkert om Samsung vil kunne klare det med Galaxy Tab 10.1 - men da snakker vi bare om markedsandeler, og ikke kvalitet. For i bruk er det ingen tvil om at Samsung nå er inne på noe, etter noe over en ukes tid med Galaxy 10.1 er følelsen over at noe mangler når jeg bruker iPad ytterligere forsterket.

Allerede har Samsung annonsert flere nettbrett til over nyttår, blant annet en litt mindre versjon med en 7.7-tommers Super AMOLED-skjerm - noe 10.1 mangler. Hva den kommende iPad 3 vil bringe vet vi ennå ikke, men det er ingen tvil om at konkurransen bare vil bli tøffere i tiden som kommer - fra alle aktører.

Samsung Galaxy Tab 10.1 kommer med 16 GB minne, i svart og hvit. Den billigste modellen har bare wifi, og ligger på rundt 4000 kroner og oppover. Vil du også ha 3G-støtte med simkort, må du legge på rundt en tusenlapp.

TYNN: Litt tynnere enn iPad 2, men knapt merkbart. Foto: Samsung
TYNN: Litt tynnere enn iPad 2, men knapt merkbart. Foto: Samsung Vis mer