TEPPELAGT:  Hannah Ryggens bilder sveiper gjennom livet og verden, fra det personlige og intime til storpolitiske scener om krig, undertrykkelse og fascismen grep om 1930-åras Europa. Foto: Annar Bjørgli / Nasjonalmuseet
TEPPELAGT: Hannah Ryggens bilder sveiper gjennom livet og verden, fra det personlige og intime til storpolitiske scener om krig, undertrykkelse og fascismen grep om 1930-åras Europa. Foto: Annar Bjørgli / NasjonalmuseetVis mer

«Et kraftverk av kunstnerisk vilje og politisk overbevisning»

Ryggen-sommer, skriver Arve Rød.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Hannah Ryggens kunst har et omfang og et dyp som setter henne på selvsagt plass øverst i norsk 1900-talls kunsthistorie.

«Det er uunngåelig å tenke, idet man beskuer Ryggens fargesterke, politisk kompromissløse og fenomenalt fortellervillige bilder, at her har vel en institusjon som Nasjonalmuseet forsømt sin oppgave.»

Sitatet er undertegnedes eget, fra en anmeldelse av Kunsthall Oslos presentasjon av Hannah Ryggen i 2011. Dette var like før Ryggen tok rennefart opp i kunsthierarkiets aller øverste etasje. Året etter tok nemlig tidligere OCA-direktør og Documenta-kurator Marta Kuzma med seg seks av Ryggens tepper til den tyske byen Kassel, og hengte dem opp i hjertet av 2012-utgaven av Documenta-utstillingen - verdens viktigste utstilling for internasjonal samtidskunst. Dermed ble Hannah Ryggen en gallionsfigur ikke bare for kvinnelige tekstilkunstnere, men for norsk kunsthistorie i stort - noe hun strengt tatt alltid burde vært.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn