Et kriminelt godt dikt

Anne Zooey Linds morderiske langdikt vant Dagbladets krimdiktkonkurranse.

ENSTEMMIG: Juryen i Dagbladets krimdiktkonkurranse var helt enige om vinnerdiktet. F.v. Cis-Doris Andreassen, Unni Lindell og Fredrik Wandrup. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
ENSTEMMIG: Juryen i Dagbladets krimdiktkonkurranse var helt enige om vinnerdiktet. F.v. Cis-Doris Andreassen, Unni Lindell og Fredrik Wandrup. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer

- Hva, er det sant? Det hadde jeg aldri trodd!

Anne Zooey Lind (63) fra Lista er en lykkelig og svært overrasket vinner av Dagbladets krimdiktkonkurranse, som ble utlyst under Krimfestivalen tidligere denne måneden.

• Les vinnerdiktet nederst i saken.

KRIMDIKT: Anne Zooey Lind, vinner av Dagbladets krimdiktkonkurranse. Foto: privat
KRIMDIKT: Anne Zooey Lind, vinner av Dagbladets krimdiktkonkurranse. Foto: privat Vis mer

I alt 112 dødelige dikt ble sendt inn til konkurransen. Linds «Mordet på ordførerens kone» var best av alle, mente en enstemmig jury, bestående av forfatter Unni Lindell, forlagsredaktør Cis-Doris Andreassen og Dagbladets litteraturansvarlig Fredrik Wandrup.

Første gang
Vinnerdiktet er et episk langdikt, som beskriver en forbrytelse fra ulike synsvinkler. Lind skrev det for flere år siden og har hatt det liggende i skuffen fram til hun hørte om diktkonkurransen.

- Jeg tenkte at det er altfor langt til å vinne, men jeg sender det likevel, sier hun.

Det var er første og eneste gang hun har skrevet et krimdikt, selv om hun har utgitt tre diktsamlinger. Det er heller ikke første gang hun blir lagt merke til av en Dagblad-jury. Flere ganger har hun blitt utpekt som månedens poet på Diktkammeret, Dagbladets diktforum på nett.

Fleipet om krimpenger
Ideen til dette vinnerdiktet fikk hun gjennom en samtale på forumet.

- En kveld på Diktkammeret fleipet vi med at vi skulle vært krimforfattere, for da hadde vi tjent litt penger. Det er jo ikke mange som leser dikt lenger, sier hun.

Lind har tidligere jobbet både i skoleverket, sosialtjenesten og med oversetterarbeid, men er nå pensjonert og bruker mye tid på å skrive.

- Nå har jeg begynt med noveller. Det rare er at akkurat nå holder jeg på med en krimnovelle. Uten tanker om å tjene noe på det, ler hun.

Dagbladet har også utfordret fire kjente krimforfattere til å skrive krimdikt.