Et kunnskapsrikt, men vestvendt blikk på Berlin

Torgrim Eggen har skrevet bok om det 20. århundrets hovedstad.

Berlinerblått: Berlin ligger på gammelt sumpland og har rikt med vann og vegetasjon, høydedrag er det verre med. Foto: Erle Marie Sørheim
Berlinerblått: Berlin ligger på gammelt sumpland og har rikt med vann og vegetasjon, høydedrag er det verre med. Foto: Erle Marie Sørheim Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: «Jeg elsker Berlin!» For meg er det selve den operative definisjonen av å være overfladisk. Man får lyst til å svare: «Berlin elsker ikke deg!» Det skriver Torgrim Eggen i sin fullpakkede bok om byen han mener har vært det 20. århundrets hovedstad. Vel, jeg elsker Berlin, det er grunnen til at jeg bor her på syvende året, og etter å ha lest Eggens bok vil jeg hevde at han gjør det selv også. Selv om vi ikke blir elsket tilbake.

Familieprosjekt Eggen kom hit i 2011 og ble til 2013 med sin kone og deres unge datter. Det er samme besetning som han reiste til New York med, hvor han skrev bok om Manhattan, men da var vel datteren fortsatt inni hans kone, om jeg husker riktig.

Begge bøkene har dette personlige utgangspunktet, vi blir godt kjent med forfatteren, hans nærmeste og deres dagligliv.

Eggen begynner med de små tingene, som at datteren har bursdag på «Berlins skjebnedag» 9. november og at de flytter inn i en leilighet på Bundesplatz i Vest-Berlin. Derfra legger han ut på en litterær og fysisk reise i Berlin og 1900-tallshistorien.

Det blir lagt stor vekt på det ville 20-tallet, nazi-tida og det igjen ville 70-tallet. To perioder han personlig har stor fascinasjon og kunnskap om, samt en som, ja, ikke akkurat kan unngås.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer