KOMMENTARER

Berlin-murens fall

Et laboratorium for reformer

Natt til søndag er det 30 år siden Berlin-murens fall. Dramaet hadde sine avgjørende forutsetninger også utenfor Øst-Tyskland. En av dem var reformkommunismen i Ungarn.

HULL I GJERDET: Den ungarske utenriksministeren Guyla Horn (til høyre) klipper hull i Jernteppet ved landsbyen Sopron, 27. juni 1987. Foto: AP / NTB Scanpix
HULL I GJERDET: Den ungarske utenriksministeren Guyla Horn (til høyre) klipper hull i Jernteppet ved landsbyen Sopron, 27. juni 1987. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Ungarn hadde laget hull i jernteppet allerede et halvt år før Berlin-muren ble åpnet natta til 10. november. Selve åpningen av muren i Berlin skyltes en underlig kombinasjon av en misforståelse og et mirakel. Likevel var varslene om at noe dramatisk skulle skje denne høsten mange.

19. august 1989 var dagen da ungarske grasrotaktivister med velsignelse fra den ungarske reform-regjeringen arrangerte en pan-europeisk frokost i det grønne ved landsbyen Sopron ved grensa til Østerrike. Men reform-ideologen Imre Pozsgay hadde større planer enn en litt sein frokost. Planen var at grensevaktene skulle slippe gjennom øst-tyske flyktninger etter at utenriksminister Gyula Horn klippet et symbolsk hull i jernteppet allerede 27. juni. I løpet av dagen 19. august hadde 2000 øst-tyskere sluppet gjennom grensa til Østerrike, og kunne kjøre til slekt og venner i Vest-Tyskland. Plutselig var det hull i jernteppet, og med det også - i praksis - i muren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer