DEBATT

Et lærerløft uten mål og mening

Istedenfor å øke kravene til lærerutdanningen bør man etterstrebe å øke søkermassen til utdanningen.

Lærerutdanningen  forsøkes løftes av den nye regjeringen. Men en del lærerstudenter lurer på om løftet blir gjort på best mulig måte.
Lærerutdanningen forsøkes løftes av den nye regjeringen. Men en del lærerstudenter lurer på om løftet blir gjort på best mulig måte. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen har gode intensjoner i det kommende lærerløftet, og ønsket om kompetanseheving og lærere som er bedre rustet for en ny skolehverdag, er positivt. Samtidig er det synd at mange av forslagene bærer preg av løsninger som tar utgangspunkt i en feilaktig forståelse av problemet. Forslagene som skal styrke skolen virker gode på papiret, men er de i realiteten så velfunderte som de skal ha det til?

Som lærerstudent følger jeg nøye med på forandringene som kommer fra regjeringen. Et av tiltakene fra regjeringen er å innføre femårig utdanning for alle lærere, med inspirasjon hentet fra den finske skolen. I den nye utdanningen er det meningen det skal være rom for faglig fordypning gjennom å skrive en masteroppgave. Dette begrunnes med at mange lærere underviser i fag som de ikke har tilstrekkelig kompetanse i. Det er da rart at regjeringen vil forandre på en utdanning som fra forrige reform fikk tilgang til fordypning gjennom valgfagsmodellen. Det bør være en viss skepsis til å forandre på en utdanning som senest ble forandret på fire år tilbake. Hvor er viljen til å høste erfaringer fra utdanningen slik den er i dag framfor å reformere den på nytt? Vi vet ennå ikke nok om nåværende utdanningsmodell til å si at den ikke gir nok faglig kompetanse og fordypning. I realiteten forandrer regjeringen på et problem som vi ikke vet eksisterer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.