Et land på randen

Vesten kan ikke vinne krigen i Afghanistan, og Pakistan rives i stykker av at nederlaget trekker ut.

RAMMET AV FLOMMEN: Gutter venter på utdeling av mat nær Nowshera i den nordvestlige grenseprovinsen i Pakistan 23. august i år. Tre nye bøker gir et unikt innblikk i det folkerike landets altfor store utfordringer. 

Foto: Reuters/Scanpix
RAMMET AV FLOMMEN: Gutter venter på utdeling av mat nær Nowshera i den nordvestlige grenseprovinsen i Pakistan 23. august i år. Tre nye bøker gir et unikt innblikk i det folkerike landets altfor store utfordringer. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| NEWSWEEK utropte Pakistan til «verdens farligste land» i 2007, året etter gjorde Economist det samme. I ettertid er påstanden blitt resirkulert i utallige medier, kontinuerlig diskutert av analytikere og har gitt politikere både i Asia og i Vesten dype rynker mellom øynene.

Pakistansk Taliban og de mange militante islamistgruppene i landet står bak stadig flere selvmordsangrep. Flere tusen sivile har mistet livet i terrorangrep de siste to åra, tallet er nå på nivå med antall sivile som mister livet i krigen i Afghanistan.

En fattig og i økende grad radikalisert befolkning, et gjennomkorrupt politikersjikt, et altfor mektig militærvesen og føydale strukturer som muliggjør fortsatt utbytting av flertallet, preger landet. Inflasjonen er ute av kontroll, og basismatvarer doblet i pris.

Og så kom flommen som gjorde flere millioner hjemløse.

I ET PRISVERDIG forsøk på å forklare noe av det som skjer i Pakistan akkurat nå, har fire norske journalister, forskere og forfattere gitt ut tre bøker om landet i høst. Aftenpostens unge korrespondent Kristin Solberg har reist langs den mytiske hovedveien Grand Trunk Road og skildrer et mangfold av flyktninger, islamister, bestemødre, unggutter og deres historiske og materielle ramme i «Gjennom de renes land». I teksten graviterer hun stadig mot stridens kjerne; grenseområdene mot Afghanistan og selvmordsbomberne - de militante, rettroende unge mennene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer