MELHUS (Dagbladet): - Olav Duuns bøker er en eneste lang selvbiografi. Han brukte kona, Emma, som modell i flere sammenhenger. Men når det gjelder deres egne liv, var både Olav og Emma Duun ualminnelig nøye med å slette spor, forteller Sivert Fløttum, mens han blar i en blå A4-perm.
Permen inneholder Duun-biografien han håper forlagene kan være interessert i. Til så lenge selger han resultatet av fem års gravearbeid i Duuns liv som et word-dokument på postordre, gjennom Internett.
Bodde i Duuns hus
Ved siden av den tidkrevende Duun-forskinga, driver den svært aktive pensjonisten også som datalærer. På arbeidsrommet har Fløttum fire PC-er og høyhastighets tilkopling. Olav Duuns samlede verker står i hylla, uten antydning til støv. Under arbeidet med biografien har han lest alle romanene på nytt.
Olav Duun
- Født 21. november 1876, på øya Jøa i Namdalen i Nord-Trøndelag.
- 25 år gammel reiste han fra bygda. Duun ville bli noe annet enn fisker og bonde.
- Var lærer i Inderøy i Nord-Trøndelag, Singsås i Sør-Trøndelag og i Botne (Holmestrand) i Vestfold. Seinere ble han dikter på heltid.
- Debuterte i 1907, samtidig med Sigrid Undset og Johan Falkberget.
- Hovedverket er «Juvikfolke» - seks bind som kom ut i årene 1918- 1923. Andre kjente verk er «Ragnhild-trilogien» med «Medmenneske (1929- 1933) og «Mennesket og maktene» - den siste boka hans - som kom ut i 1938.
I kommunesenteret Dun i Fosnes ligger Olav Duuns barndomsheim. Her er det også en bauta over dikteren.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger