Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Mikhail Botsjkarev

Et latterlig kapittel, signert PST

Domstolene ser ut til å fungere. Det skal Norge ha. Men ellers ser kongerikets omgang med «spioner» av alle slag ut til å være et sørgelig kapittel.

- IKKE FRI: Den spionsiktede russeren Mikhail Botsjkarev sier han er glad for kjennelsen, men at han ennå ikke er fri. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): For ikke å si et latterlig kapittel. I norsk historie. Signert e-tjenesten og PST.

Tingretten i Oslo ville torsdag sette fri den spionmistenkte Mikhail Botsjkarev, som ble arrestert etter å ha deltatt på et seminar på Stortinget etter det som ble beskrevet som mistenkelig oppførsel. PST anket avgjørelsen på stedet, så det blir en ny runde i retten mandag. Tingrettens beslutning viser uansett at saken mot Botsjkarev ikke er veldig sterk. Arrestasjonen av Botsjkarev for snart en måned siden lukter ikke fast fisk. Den lukter mer og mer råtten fisk når PST etter snart fire uker ikke har klart å samle mer materiale mot Botsjkarev enn at retten vil løslate ham.

Men det er mer. For omtrent et år siden så presser altså e-tjenesten en i utgangspunktet motvillig Frode Berg til å dra en siste gang til Russland på oppdrag for dem. Det har i hvert fall Frode Berg forklart til sin advokat, en versjon som er bekreftet av ei venninne av Berg i et intervju i Dagbladet. Intervjuet med Trine Hamran handlet om Bergs frykt for å dra til Russland før han ble arrestert i Moskva for snart et år siden.

FORSVARER: Frode Bergs russiske forsvarer, Ilja Novikov, sier et mulig bytte mellom Berg og Botsjkarev avhenger av hvor like sakene deres er. Video: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer

Arrestasjonen av den faktiske spionen Berg i Moskva er ikke bare ei blemme for norsk etterretning. Det er også en politisk skandale. Frode Berg var en av de mest sentrale fra norsk side i det politiske prestisjeprosjektet folk-til-folk samarbeidet i nord. Det som går ut på at folk på begge sider av den norsk-russiske grensa kan reise fritt over det som en gang var den nordligste delen av jernteppet. Det som innebærer både rik og berikende kulturutveksling og økonomisk samarbeid på begge sider. E-tjenesten undergraver altså et politisk prosjekt av stor verdi, et prosjekt som har særlig stor verdi nå som det kjølner til mellom Russland og Vesten. I lys av de faktiske forhold i denne saken er det neppe for sterkt å si at E-tjenesten undergraver norske nasjonale interesser.

Arrestasjonen av den angivelige spionen Botsjkarev på Gardermoen har også en politisk kontekst. Botsjkarev ble arrestert etter det som ble beskrevet som mistenkelig oppførsel. Han er ansatt i administrasjonen i den russiske statsdumaen, og deltok på et seminar på Stortinget om sikkerhet i europeiske nasjonalforsamlinger. Mistanken mot ham er at han skal ha hacket seg inn på Stortingets printere via sin mobiltelefon, og den mistenkelige oppførselen dreier seg nettopp om Botsjkarevs angivelige påfallende interesse for Stortingets printere. Men mens tingretten i Oslo gikk god for PSTs mistanker på de to første fengslingsmøtene, så mente den på det tredje at etterretningen ikke hadde en god nok sak. Etter snart fire ukers etterforsking.

Under FNs hovedforsamling i slutten av september fikk den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov spørsmål fra norske journalister om arrestasjonen av Botsjkarev. Han svarte rasende:

- Er du seriøs? Er du seriøs? Hjernen din har blitt penetrert av propaganda. Dere forstår ikke hva som skjer med vår statsborger. Han ble invitert av Norge. Han ble invitert av det norske parlamentet. Norsk gjestfrihet …, sa Lavrov.

Og hva forteller Lavrovs svar oss? Det forteller oss at arrestasjonen av Botsjkarev ikke er noen fillesak. Den russiske utenriksministeren var godt orientert om saken, og rasende. Russisk UD har i sakens anledning snakket om russofobi og spionmani. Hva hvis de har rett? Hva hvis Lavrov var rasende med god grunn?

Vi lar spørsmålet henge. Til allmenn undring.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!