ØKOLOGISK:  Forrige uke ble okkupantene i Brakkebygrenda i Gamlebyen kastet ut av politiet.
ØKOLOGISK: Forrige uke ble okkupantene i Brakkebygrenda i Gamlebyen kastet ut av politiet.Vis mer

Et levesett til etterfølgelse

Et vakkert og fargerikt bofellesskap er blitt gjort om til en grusbane nok en gang.

Meninger

Brakkebygrenda i Gamlebyen er et unikt eksempel på hvordan vi bør leve for fremtiden. Alle vet det, fordi det er et tema som blir stadig mer aktuelt: Vi ødelegger planeten vi bor på, vi må ta oss sammen. Det er grunnen til at du har begynt å resirkulere, og at du vurderer å kjøpe deg en el-bil.

Det er derfor et paradoks at argumentene for å rive dette økologiske byprosjektet er at de tar seg til rette, at det er primitivt, at det ser skjemmende ut der dere sitter og nipper til parasolldrinker mens dere nyter utsikten over godstog og noen famlede block watne-hus i åskammen på andre siden.

De har tatt seg til rette på en tomt som ikke skal brukes til noe som helst. Oslo kommune vil ikke ha den, eieren vil ikke ha den - hva så om noen velger å bosette seg der? Det er langt mer bærekraftig enn å la den stå tom i påvente av investorer som har gode nok planer for den.

FØLG DAGBLADET MENINGER PÅ TWITTER OG FACEBOOK

Da de ble kasta ut i 2008, skulle tomta bli til barnehage. Som forventa ble den stående urørt, og etter noen år begynte folk å flytte tilbake. Spiren ble til blomst nok en gang, og har frem til nå vært hjem, verksted, konsertscene, folkekjøkken, hage, møtested og frihavn for veldig mange mennesker. Hele veien med et bevisst mål om å leve så økologisk og skånsomt som mulig. Dette er politikernes tåkeprat satt ut i praksis, og bør rett og slett være til etterfølgelse!

4.juni 2014 blir de kasta ut med makt igjen. Det som ikke står på hjul blir knust til pinneved, resten blir kjørt til utkanten av byen. To blir arrestert for vold mot offentlig tjenestemann og avkrevd DNA-prøve, alle blir registrert og beordret vekk fra området utenfor en radius på flere kilometer i opptil 72 timer. Dette inkluderer alle tilkomne som kan minne om aktivister og støttespillere.

Et vakkert og fargerikt bofellesskap er blitt gjort om til en grusbane nok en gang. Vi får håpe de lokale kidsa tar den i bruk og fikser noen fotballmål, og om junkiene skulle finne tilbake får vi håpe de kan være i fred der. Skjønt, i en by som ikke har hjerterom til å huse denne kreative og selvgående gjengen er det vel ikke håp i sikte for den som ikke er i stand til å snekre sammen sitt eget hus.

Med mindre de er av typen som investerer sparepengene slik at noen kan tjene mange millioner på at andre kan tjene enda flere millioner på å bygge en leilighet til de. Så de kan sortere mat fra plast og plast fra metall og fortsatt nyte parasolldrinkene sine på verandaen. Til utsikten av godstog, noen block watne-hus i det fjerne og en gjeng bråkete kids som spiller fotball på en grusbane rett utenfor hagen deres.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.