Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Presidentvalg

Et lite håp for Polen

Kan en liberal utfordrer likevel bli president i Polen?

POLENS LIBERALE ANSIKT: Rafal Trzaskowski er ordfører i Warszawa og kan bli Polens neste president. Foto: AFP / NTB Scanpix
POLENS LIBERALE ANSIKT: Rafal Trzaskowski er ordfører i Warszawa og kan bli Polens neste president. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Det første valget i Europa i coronaens tid kan bære i seg et varsel om at også politisk normalisering kan komme. I presidentvalget i Polen søndag fikk sittende president Andrzej Duda litt mer enn 43 prosent av stemmene. Det betyr at han må ut i omvalg 12. juli, der han møter Warszawas liberale borgermester Rafał Trzaskowski, som fikk litt over 30 prosent. Det blir et oppgjør med klare og tydelige alternativer. På den ene siden Duda, som for alle praktiske formål representerer det verdipolitisk reaksjonære Lov og rettferdighetspartiet. På den andre siden Trzaskowski, som representerer den liberale opposisjonen.

Valget om snaue to uker et er viktig valg i Europa. Det dreier seg om «det illiberale demokratiet» likevel kan stanses i Polen etter at Lov og rettferdighetspartiet allerede har gjort statlig kringkasting om til en ren propagandakanal for partiet, og etter at domstoler er forsøkt lagt under statens - det vil si partiets - kontroll. Valget 12. juli dreier seg om det er mulig unngå gjeninnføring av ett-parti-stater i det demokratiske EU, mer enn 30 år etter at de kommunistiske ett-parti-statene ble knust med Berlin-murens fall i 1989.

De to utfordrerne ligger jevnt på meningsmålingene foran en 2. valgomgang. De eller fleste av dem som søndag stemte på andre kandidater enn hovedutfordrerne vil stemme på Trzaskowski om snaue to uker. Og selv om presidentembetet i Polen for det meste er seremonielt, så er valget viktig. For det første så betyr det at en eventuell president Trzaskowski kan legge ned veto mot lovgiving vedtatt av det flertallet Lov og rettferdighetspartiet har i parlamentet. For det andre så betyr et eventuelt valg av Trzaskowski at tendensen med et dominerende Lov og rettferdighetsparti kan være i ferd med å snu.

Det vil i så fall være godt for både Polen og EU. Regjeringspartiets propagandistiske kampanjer og hets mot homofile og trans-personer har tidligere vunnet valg for regjeringspartiet, og Duda brukte det også i denne valgkampen da han sa at rettigheter for skeive mennesker er uttrykk for en ideologi som er verre enn kommunisme. I det strengt katolske Polen er det kanskje et tegn i tiden at homo-hets likevel ikke bar helt fram i 1. valgomgang. Kanskje er den første strofen i Polens nasjonalsang likevel sann: «Ennå har ikke Polen gått under».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!