LEDER

Presidentvalg

Et lite håp for Polen

Kan en liberal utfordrer likevel bli president i Polen?

POLENS LIBERALE ANSIKT: Rafal Trzaskowski er ordfører i Warszawa og kan bli Polens neste president. Foto: AFP / NTB Scanpix
POLENS LIBERALE ANSIKT: Rafal Trzaskowski er ordfører i Warszawa og kan bli Polens neste president. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Det første valget i Europa i coronaens tid kan bære i seg et varsel om at også politisk normalisering kan komme. I presidentvalget i Polen søndag fikk sittende president Andrzej Duda litt mer enn 43 prosent av stemmene. Det betyr at han må ut i omvalg 12. juli, der han møter Warszawas liberale borgermester Rafał Trzaskowski, som fikk litt over 30 prosent. Det blir et oppgjør med klare og tydelige alternativer. På den ene siden Duda, som for alle praktiske formål representerer det verdipolitisk reaksjonære Lov og rettferdighetspartiet. På den andre siden Trzaskowski, som representerer den liberale opposisjonen.

Valget om snaue to uker et er viktig valg i Europa. Det dreier seg om «det illiberale demokratiet» likevel kan stanses i Polen etter at Lov og rettferdighetspartiet allerede har gjort statlig kringkasting om til en ren propagandakanal for partiet, og etter at domstoler er forsøkt lagt under statens - det vil si partiets - kontroll. Valget 12. juli dreier seg om det er mulig unngå gjeninnføring av ett-parti-stater i det demokratiske EU, mer enn 30 år etter at de kommunistiske ett-parti-statene ble knust med Berlin-murens fall i 1989.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer