LEDER

Et lite håp for Syria

Men det kan være et vendepunkt.

REDDET: President Bashar al-Assad
REDDET: President Bashar al-Assad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Et lite glimt av håp er tent for de stakkars krigsherjede syrerne. Noen av de viktigste krigførende partene i den forvirrende krigen har forpliktet seg til våpenstillstand innen denne uka er omme. I det minste er nødhjelp i ferd med å komme fram til noen av de hjelpeløse ofrene. Omsider er presidentene i USA og Russland på talefot når det gjelder Syria. FN-utsendingen Staffan de Mistura kaller seg «en forsiktig optimist» for første gang; han kan ikke annet nå når han endelig har fått et bitte lite diplomatisk armslag.

Men i denne krigen er det så mange parter med hver sine bakenforliggende motiver. Derfor er det ingen gitt å forutse hvor dette vil ende. Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater og Tyrkia snakker om å sette inn bakkestyrker i Syria, offisielt for å krige mot Den Islamske Staten (IS) og Nusrafronten, et underbruk av al-Qaida, som ikke omfattes av våpenstillstanden, og som USA og Russland er enige om å nedkjempe. Men saudiene er mest opptatt av å stanse sjia-regimet i Iran som er på lag med regimet til president Bashar al-Assad i Syria. Iran advarer dem mot videre innblanding. Tyrkia har i helga fortsatt å angripe de kurdiske styrkene i Syria, som er på lag med USA. Tyrkia er derfor rasende på sin NATO-allierte og leverte i forrige uke en diplomatisk protest til USA, mens USA lørdag ba Tyrkia stanse angrepene mot kurderne. Russland fortsetter inntil videre å bombe opprørerne mot regimet for å styrke Assads stilling i framtidige forhandlinger og dermed sikre sitt eneste fotfeste i Midtøsten. USA hadde gjerne sett Assad gå dukken, men nøyer seg med å bombe IS med hjelp av kurderne på bakken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer