Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Et lite håp for Syria

Men det kan være et vendepunkt.

REDDET: President Bashar al-Assad
REDDET: President Bashar al-Assad Vis mer
Meninger

Et lite glimt av håp er tent for de stakkars krigsherjede syrerne. Noen av de viktigste krigførende partene i den forvirrende krigen har forpliktet seg til våpenstillstand innen denne uka er omme. I det minste er nødhjelp i ferd med å komme fram til noen av de hjelpeløse ofrene. Omsider er presidentene i USA og Russland på talefot når det gjelder Syria. FN-utsendingen Staffan de Mistura kaller seg «en forsiktig optimist» for første gang; han kan ikke annet nå når han endelig har fått et bitte lite diplomatisk armslag.

Men i denne krigen er det så mange parter med hver sine bakenforliggende motiver. Derfor er det ingen gitt å forutse hvor dette vil ende. Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater og Tyrkia snakker om å sette inn bakkestyrker i Syria, offisielt for å krige mot Den Islamske Staten (IS) og Nusrafronten, et underbruk av al-Qaida, som ikke omfattes av våpenstillstanden, og som USA og Russland er enige om å nedkjempe. Men saudiene er mest opptatt av å stanse sjia-regimet i Iran som er på lag med regimet til president Bashar al-Assad i Syria. Iran advarer dem mot videre innblanding. Tyrkia har i helga fortsatt å angripe de kurdiske styrkene i Syria, som er på lag med USA. Tyrkia er derfor rasende på sin NATO-allierte og leverte i forrige uke en diplomatisk protest til USA, mens USA lørdag ba Tyrkia stanse angrepene mot kurderne. Russland fortsetter inntil videre å bombe opprørerne mot regimet for å styrke Assads stilling i framtidige forhandlinger og dermed sikre sitt eneste fotfeste i Midtøsten. USA hadde gjerne sett Assad gå dukken, men nøyer seg med å bombe IS med hjelp av kurderne på bakken.

I dette forvirrende og blodige rotet er det ikke lett å håpe på fred for syrerne. Men det kan være et vendepunkt dersom USA og Russland fortsetter samtalene og til slutt kan spille på lag i Syria. Begge land ønsker å stanse de ytterliggående islamistene. Ellers spriker deres mål, og begge to har også nokså vanskelige medspillere å holde styr på. Sånn som de militære styrkeforholdene er på bakken nå, er det ingen av partene i Syria som kan komme seirende ut av krigen. Og de mange utenlandske maktene som har blandet seg inn kan heller ikke få det som de helst vil.

Det beste vi kan håpe på nå er en holdbar avtale om våpenhvile. Det er da noe.