Et lite stykke Asia med norske øyne

«Gode enkelthistorier, men ingen stor bok.»

BOK: Med «Tatt av Asia» har Kjersti Strømmen tatt mål av seg til å gi leserne et lite innblikk i verdens største kontinent, slik hun opplevde det som NRK-korrespondent gjennom fire og et halvt år - på bare 160 luftige og billedrike sider. Og innblikket Strømmen gir gjennom 23 korrespondentbrev fra hovedsakelig Kina, Sør-Korea og Indonesia blir lite - gjerrigknarkaktig lite. Men at den grådige leseren ønsker seg mer, er strengt tatt ingen vektig innvending mot boka som foreligger.

Det er nemlig flere sterke enkelthistorier å glede seg over. De med sans for storpolitisk dramatikk, kan gjenoppleve Strømmens egen beretning fra fangenskapet hos geriljakrigerne på Filippinene. «Prinsenykker» er et kostelig møte mellom kvinnelig stahet og kinesisk byråkratikameraderi på fylla, hvor restaurantgjesten Strømmen og noen japanske venninner utfordrer sønnen til selveste utenriksministeren. Et høydepunkt er «En kineser i Norge», der Strømmen tar med seg sin kinesiske bestevenninne til sin primitive hytte på Bømlo. Det regner. Og regner. Aliza blir matforgiftet og tilbringer første natta på utedoen. Dagen etter flykter hun tilbake til sivilisasjonen.

Moderne storbykinesere har åpenbart ingen sans for ekte kultur.

Kjersti Strømmen er en kunnskapsrik og kresen reportasjejournalist, hun har et våkent blikk for detaljer som er større enn seg selv. Derfor er det litt synd at hun denne gang har utgitt ei bok som er mindre enn henne selv.