KOMMENTARER

Et lite stykke «Okkupert»

Fleip fra «Okkupert», eller fakta? En norsk redaktør er sparket etter mulig påtrykk fra russisk etterretning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Lenge før seere hadde fått sett så mye som snurten av tv-serien «Okkupert», var debatten i gang om plottet var troverdig. Russland ville aldri gått til invasjon av Norge! Langt mindre i ledtog med EU, kan vi vel tilføye etter å ha sett første episode.

Men samme kan det jo være. Dette troverdighetsmaset dukker opp hver gang ny, norsk drama dukker opp på tv. I denne omgang kan debatten enkelt parkeres ved å plassere «Okkupert» i kategorien science fiction. Og hva kjennetegner god science fiction? Blant annet at utviklingstrekk og tegn i samtida blåses opp til å bli nettopp «ikke troverdig». I så måte treffer serien blink, og det er bare å velge og vrake: Eskalerende klimakrise, ny geopolitisk spenning og truede sivilie rettigheter i møte med behov for sikkerhet.

Og helt konkret: norske politikere som kryper for stormaktsinteresser.

Nå har vi foretatt en glidende overgang fra fiksjonen og er kommet fram til virkeligheten: Forrige uke ble redaktør Thomas Nilsen i BarentsObserver sparket fra sin stilling. BarentsObeserver er et nettsted som dekker nordområdene og publiserer på engelsk og russisk. For å sikre seg redaksjonell uavhenighet i dette skumle farvannet, har redaktør Nilsen ønsket å drive nettavisa etter redaktørplakaten. Det er en avtale som kom i stand i 1957, og ble lovfestet i 2009 gjennom «Lov om redaksjonell fridom».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer