Et lite stykke Norge i drift

Ingress

Meninger

Oppdrettsselskapet Cermaq blir sannsynligvis oppstykket og solgt i nær framtid. Torsdag ga Næringsdepartementet, som største aksjonær i selskapet, grønt lys for salg av fôrselskapet EWOS, som er den største inntektskilden for fiskeoppdrettskonsernet. Det er minst to beilere til EWOS. Antakelig blir EWOS solgt til et amerikansk og et svensk investeringsselskap.

Dette er ingen uvanlig transaksjon i det internasjonale kapitalistiske systemet. Men Cermaq har en helt spesiell plass i norsk næringsliv. Det er bygd opp på grunnlag av norske lakseoppdrettskonsesjoner selv om det har ekspandert langt utenfor Norges grenser.

Det norske lakseeventyret startet i det små på 1970-tallet, og vyene for framtida for kystområdene var store. Man så for seg småeiere som gjennom oppdrett ville få styrket sitt næringsgrunnlag. Slik gikk det ikke. I løpet av de 40 åra som er gått, er fiskeoppdrett blitt stordrift, med tverrnasjonale selskap som drivere og utviklere.

Cermaq har imidlertid vært sett på som forvalter av en nasjonal ressurs. Staten har derfor vært en stor eier i selskapet, men uten at det har vært klassifisert som strategisk, slik Statoil og Telenor er. Likevel er det ingen tvil om at selskapet har en nasjonal strategisk posisjon og verdi. Norge er verdensledende på dette området, med en årlig førstehåndsverdi på 30 milliarder kroner. Her er mange arbeidsplasser og tidvis stor avkastning på investert kapital, og staten har vært en garanti for at selskapet ble på norske hender.

Tidligere i vår hindret staten at selskapet ble solgt til skipsreder og investor John Fredriksen, som er en annen stor aktør innenfor lakseoppdrett som eier av selskapet Marine Harvest. Når Næringsdepartementet under statsråd Trond Giskes ledelse nå gir tillatelse til at Cermaq blir oppdelt og at fôrdivisjonen blir solgt, betyr det at regjeringen gir slipp på kontrollen med et selskap som forvalter deler av det nasjonale arvesølvet.

Beslutningen har vekket Fremskrittspartiet. Partiets talsmann Tord Lien sier at minimum 34 prosent av eierskapet i EWOS bør beholdes på statens hender. Vi er enig med Lien. Mulighetene i fiskeoppdrett er langt fra uttømt. Det er på lang sikt denne matressursen kan utvikles og bli en enda viktigere del av norsk næringsliv.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.