Et lite stykke Norge

Tandbergs ikoniske stereoprodukter fra 1960- og 70-tallet lever fortsatt.

DET RIKTIGE VALGET: Sosiolog og reklamemann Trond Blindheim foretrekker årgangsstereo fra Tandberg, og har åpenbart også en forkjærlighet for The Doors. En vakker Bang & Olufsen platespiller og en Radionette reiseradio har sneket seg med på bildet. Foto: Jacques Hvistendahl
DET RIKTIGE VALGET: Sosiolog og reklamemann Trond Blindheim foretrekker årgangsstereo fra Tandberg, og har åpenbart også en forkjærlighet for The Doors. En vakker Bang & Olufsen platespiller og en Radionette reiseradio har sneket seg med på bildet. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den 30. august 1978 fikk Vebjørn Tandberg et brev i posten. Senere samme dag tok den 73-årige elektronikkingeniøren sovepiller, satte seg seg i bilen sin i den lukkede garasjen, og startet motoren. Slik sluttet et de stolteste kapitler i norsk industrihistorie.

DEN EKSENTRISKE og briljante grunnleggeren av Tandberg Radiofabrikk var skjøvet ut av alle roller i den konkurstruede bedriften, og hadde fått beskjed om at hans stadige besøk i Tandberg-lokalene måtte opphøre. Han hadde også fått melding om at Tandberg ville ha ham ut av boligen, som formelt var i bedriftens eie.

- Vi som jobbet der, og som kjente ham som vi gjorde, kunne si på forhånd at den dagen han ble nektet adgang til sitt livsverk, til sitt barn, så ville han ikke leve lenger, sa en kollega senere til NRKs Knut Folkestad.

Fra midt på 1930-tallet til slutten av 1970-tallet produserte Tandberg radioer, høyttalere, forsterkere, TV-apparater, spolebåndopptakere og kassettspillere av høy kvalitet. Tandberg-produkter som Sølvsuper og Huldra fylte stuene i de tusen hjem.

I kjellerstua til familien Omdahl hadde vi gjennom årene flere av Tandbergs kombinerte radioer og forsterkere, fra klassikeren TR1000 og oppover. En TCD 310 kassettspiller imponerte vennekretsen voldsomt med sin sinnsyke spolehastighet, som gradvis ble bremset ned før båndets slutt, mens et par funky oransje Fasett-høyttalere utvidet stereoperspektivet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer