Et lite stykke Norge

Sobert og sympatisk om død, ensomhet og kunsten å gå i begravelser.

AKTUELL: Kristopher Schau er aktuell med boka «På vegne av venner». Arkivfoto: Sigurd Fandango/Dagbladet
AKTUELL: Kristopher Schau er aktuell med boka «På vegne av venner». Arkivfoto: Sigurd Fandango/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||BOK: Jeg har lenge ment at Kristopher Schau formidler noe sympatisk gjennom alle sine prosjekter. Men han har aldri vært så inkluderende og åpen som i dette 92 sider lange essayet, en dønn sober og sinnrik bok om døden, og det absurde i å skulle forholde seg til den.

Uten ironiHvis dødsannonser står signert «På vegne av venner», betyr det som regel at kommunen iscenesetter begravelsen. Ofte for tom sal. Det skjer hele tiden. Kristopher Schau tenkte så mye på dette at han bestemte seg for å gå i disse seremoniene,med den enkle motivasjon at «Man skal ikke være alene på veien ut. Det skal man bare ikke».

Han sitter på femte rad og lytter. Står utenfor, fryser og filosoferer. Får skyss med en likbil og blir betatt av en kvinnelig prest. Og tar på den måten leseren tett innpå en helt usynlig del av hverdagsmaskineriet. Da kista er i jorda sykler han hjem og tenker mer. Uten ironi slentrer teksten seg vei med  milevis av klaring til alt som ligner pretensjoner og sentimentalitet. Schau fanger tankestrømmen så ærlig og direkte på papiret at ingenting blir påtatt: «Ønsket om å ikke forstyrre og gjøre det riktige samtidig som jeg skal forsøke å ta inn over meg det som skjer, får meg til å strisvette og skjelve på hendene».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer