KOMMENTARER

Et lite stykke Polen

Polakker i Norge ser norsk tv-drama, og sutrer over stereotypiske framstillinger. Trenger vi et tydeligere tegn på vellykket integrering? spør Geir Ramnefjell

STEREOTYPIER: Sant å si har ikke polakker i Norge, som innvandrergruppe, så mye å klage over. For å sette det litt på spissen: Selv rasister liker polakker. De er arbeidssomme, pålitelige. Til og med kristne. Foto: NRK
STEREOTYPIER: Sant å si har ikke polakker i Norge, som innvandrergruppe, så mye å klage over. For å sette det litt på spissen: Selv rasister liker polakker. De er arbeidssomme, pålitelige. Til og med kristne. Foto: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Historien om polakkene i Norge har nå sneket inn i mainstream-kulturen. «Kampen for tilværelsen» på NRK skildrer den uutholdelige lettheten i Ullevål Hageby. Som spiser opp de norske karakterene innvendig, mens polakkene pusser opp herligheten. Deres påkjenninger er langt mer fysiske: hardt arbeid, elendig sikkerhet og dårlige boforhold.

Stereotypisk! Skeiv framstilling! klager den polske ambassadøren i Aftenposten, og norske polakker i innlegg på polske nettsteder i Norge.

Er dette det definitive beviset på at polakkene er blitt gode nordmenn? Vi blir jo født med ski på beina, og med en grinete kommentar om norsk tv-drama på lur.

Den polske arbeidsinnvandringen til Norge er faktisk ganske enestående. Det er den største noensinne. Over 150 000 polakker har arbeidet i Norge de siste drøye ti årene, og i dag er tett oppunder 100 000 polakkerregistrert her. Også i relative tall er denne arbeidsinnvandringen helt i verdenstoppen.

Og den er bemerkelsesverdig vellykket.

I en doktorgrad fra 2013 viser FAFO-forskerJon Horgen Friberg at polakker blir stadig mer knyttet til Norge. Mens flertallet av polakkene som arbeidet her i 2006 hadde familien i Polen, var det i 2010 bare et lite mindretall som hadde familien sin der. Denne utviklingen har bare forsatt, sier Friberg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer