Et lite vidunder

Hun fortryller deg uten ett ord. Og har man én gang opplevd Nola Rae, forblir man hennes beundrer.

Lørdag og søndag opptrer verdens fremste kvinnelige mimekunstner på Det Åpne Teater, byens mest forførende teater, innredet i 1800-tallssmia i Tøyenbekken 34.

  • Forførende er også Nola Rae, selv om hun i det ytre er svært uanselig. Bitte liten, tynn, gutteklippet og nesten fargeløs hører hun ikke blant dem man snur seg etter på gata.

På scenen, derimot, gløder hun. Med små bevegelser uttrykker hun store følelser. Jeg tror knapt det finnes det menneskelige uttrykk hun ikke kan formidle gjennom mimens magi.

Så er hun også opplært av den største av dem alle, franske Marcel Marceau (1923). Han gjestet Oslo for flere tiår siden. Et ekstatisk publikum så å si sprengte Operaen i begeistret opplevelse.

Nola Rae ble invitert til å studere ved Marceaus skole i seks måneder, etter at hun hadde vært profesjonell danser. «I began to begin,» sa hun første gang jeg traff henne i slutten av 70-åra. «Å utvikle mime tar lang tid.»

I midten av syttiåra startet hun London Mime Theatre sammen med Matthew Ridout, som står for teknikk, scenografi osv. Sammen har de gjestet mer enn 60 land over hele verden, blant dem Norge. I 1977 gjorde fjernsynet opptak av en av hennes nydelige forestillinger.

Det ville ikke gjøre det spøtt om den ble sendt i reprise, enn si om fjernsynet kostet på seg å møte opp med kamera når hun gjester Norge. Det skjer faktisk med jevne mellomrom, men alltid i det stille.

  • Merkelig nok har ikke Nola Rae fått prangende spaltestatus, selv om hun stiller i den internasjonale eliten av scenekunstnere. Hun er ettertraktet verden over, både som utøvende og lærer. Sist hun var i Norge i år 2000, underviste hun Torshovteatrets skuespiller Øystein Røger i klovnens finstemte uttrykk. Samtidig som hun fylte vakre Drammens Teater-scene med forestillingen «Elizabeth's last stand».

Til helgas gjestespill på Grønland har hun med seg danseren Sally Owen i forestillingen «And the Ship Sailed On»: To emigranter på reise til et bedre liv møtes i en lugar. En prippen skotsk kvinne (Rae) kommer i sterk affekt over sin frodige medpassasjer, som stuver lugaren full av feite salamier, skinker og hvitløk. Selvfølgelig begynner krangelen om hvem som må henvises til overkøya...

Som alltid i Nola Raes forestillinger avsløres menneskesinnet på godt og vondt.

Grip sjansen og bruk et par timer i helga på vidunderlige Nola Rae. Jeg tror vi kan bli medlemmer i samme fanklubb.