Et litt annet perspektiv

Siv Jensen bidrar til misforståelser om OL.

- FEIL: President i Norges Idrettsforbund Børre Rognlien, her med OL´94-paraply, mener finansministeren sprer misforståelser om OL.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
- FEIL: President i Norges Idrettsforbund Børre Rognlien, her med OL´94-paraply, mener finansministeren sprer misforståelser om OL. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer
Debattinnlegg

Finansminister Siv Jensen advarer mot å si ja til OL og Paralympics i Oslo i 2022. Fremskrittspartiet og Siv Jensen personlig har en annen oppfatning om OL og PL enn det norsk idrett har.

Det handler om store ressurser - investeringer og kostnader. Det ville vært ryddig om finansministeren forholdt seg til de kvalitetssikrede budsjettallene hennes eget departement har lagt fram. Det er trist at Finansministeren bidrar til misforståelsen om at OL/PL er beregnet å koste 35 milliarder. Den offentlige kostnaden er beregnet til 21,7 milliarder kroner. Disse kostnadene fordeles over 7 år, hvilket gir 3,1 milliarder kroner årlig. Når Siv Jensen sier at disse 3,1 milliardene vil kunne gi en skjevfordeling i forhold til resten av landet, så har hun ca. 1197 årlige budsjettmilliarder å rette opp skjevfordelingen med. Det er en overkommelig oppgave.

Hun sier også at «det er viktigere å bygge ut veier og idrettsanlegg over hele landet». Skulle Stortinget si nei til statsgaranti i høst, vil det ikke ligge noen penger igjen på bordet til disse formålene, fordi Staten så langt ikke har bevilget noe. Dessuten bevilges det ikke penger til idrettsanlegg over statsbudsjettet. Om Siv Jensen mener at hun vil bygge idrettsanlegg over hele landet, må det i så fall til en ny post på statsbudsjettet.

Når det gjelder spillemidlene til anlegg, vedtok Idrettstinget i 2012 en modell som senere er fulgt opp. Den innebærer at det heller blir noen skjevfordeling av spillemidler.

Statens egne granskere karakteriserte prosjektet som «robust, gjennomførbart og uten vesentlige svakheter». En av grunnene er den store gjenbruken av idrettsanlegg. OL/PL i 2022 gjenbruker anlegg i fem kommuner; Kvitfjell, Hafjell, bob- og akebanen, Telenor arena og Holmenkollen og Wyller. Også infrastrukturen er på plass; Gardermoen vil være ferdig utbygd lenge før 2022, vei og jernbane derfra til Oslo er også på plass. Den infrastruktur som er der i 2022, er god nok for OL/PL også.

Vinterleker i Norge i 2022 er et stort, nasjonalt prosjekt og en fantastisk mulighet. Norsk idrett har hele tiden forutsatt at det er regjering og Storting som skal ta stilling for eller imot.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.