DEBATT

Flyktningpolitikken:

Et liv i provisoriske innhegninger er ikke mer humant

Arbeiderpartiet er i ferd med å ta over Fremskrittspartiets falske dilemma i asyldebatten.

INHUMANT: Et flyktningsystem basert på oppbevaring av mennesker i flyktningleirer i nærområdene er inhumant. Et slikt system institusjonaliserer et liv i uverdige forhold, skriver artikkelforfatteren. På bildet er Al-Zaatari i Jordan, nær grensen til Syria. Foto: Ammar Awad / Reuters / NTB scanpix
INHUMANT: Et flyktningsystem basert på oppbevaring av mennesker i flyktningleirer i nærområdene er inhumant. Et slikt system institusjonaliserer et liv i uverdige forhold, skriver artikkelforfatteren. På bildet er Al-Zaatari i Jordan, nær grensen til Syria. Foto: Ammar Awad / Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Den siste tiden har Aps innvandringspolitiske talsmann, Masud Gharahkhani, tatt opp igjen et gammelt refreng i asyldebatten: Skal vi hjelpe flyktninger «her hjemme» eller «i nærområdene»?

Hovedpoenget synes å være at dagens ressursbruk er skjevfordelt og dermed urettferdig. I tillegg får vi mer igjen for pengene i nærområdene, så dette synes å være et enkelt regnestykke. Det er det, etter mitt syn, ikke av minst to grunner.

For det første forutsetter Gharahkhanis argument et falskt dilemma mellom pengebruken her hjemme og i nærområdene. Det er ikke opplagt at kostnader ved asylinnvandring og rettsikkerhet for utlendinger i Norge skal tas fra bistandsbudsjettet. Dette er en arv fra den tidligere, ikke så ukontroversielle, innvandring- og integreringsministeren Sylvi Listhaug.

Denne sammenblandingen av budsjettposter har ingen annen hensikt enn å virke som et fiffig retorisk påskudd for Frp’s nullvisjon i asylpolitikken, sist brukt av Jon Helgheim i et forsøk på å skape blest om det da kommende årsmøte.

Hvis vi skal tro sentralbanksjefen og den ledende konsensus på oljepengebruken i Norge, er det begrenset hvor mye vi kan bruke av det årlige overskuddet «her hjemme».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer