Et liv som papirløs

Du kan aldri legitimere deg. Du kan ikke søke jobb. Du kan få lønn, men ikke åpne bankkonto.

BRUDD: «Er det greit at norske myndigheter bryter en konvensjon Norge er bundet av, og behandler disse flyktningene som ugyldige innbyggere», spør artikkelforfatteren. Her direktør i Utlendingsnemnda, Ingunn-Sofie Aursnes. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
BRUDD: «Er det greit at norske myndigheter bryter en konvensjon Norge er bundet av, og behandler disse flyktningene som ugyldige innbyggere», spør artikkelforfatteren. Her direktør i Utlendingsnemnda, Ingunn-Sofie Aursnes. Foto: Heiko Junge / NTB ScanpixVis mer
Debattinnlegg

Tenk deg et liv som lovlig innbygger i Norge uten ID-papirer. Du kan aldri legitimere deg. Du kan ikke søke jobb hvis du ikke kan vise arbeidsgiver hvem du er. Du kan få lønn, men ikke åpne bankkonto.

Det er realiteten for mange flyktninger i Norge i dag, som er innvilget oppholdstillatelse og flyktningstatus. Myndighetene understreker hvor viktig det er å kjenne identiteten til de som søker opphold, og at man skal slå hardt ned på «identitetsjuks». Det vil de fleste si seg enige i, men disse utspillene har konsekvenser som kanskje er mindre kjent.

Tenk deg at du, i likhet med de fleste som søker asyl, kom til Norge ved hjelp av en smugler. Du flyktet fra landet ditt, fra forfølgelse, og smugleren var den eneste du kunne stole på under den lange og vanskelige ferden til Norge. Smugleren gjentok at du ikke skulle fortelle norske myndigheter hvem du er. Du hørte på rådet, men skjønte etter hvert at dette var dumt og la kortene på bordet. Du får innvilget asyl i Norge, og tenker at livet kan begynne.

Kort tid etter kommer beskjeden om at du ikke får reisebevis på grunn av tvil om identitet. Reisebevis er det eneste gyldige ID-papiret du kan få som flyktning i Norge. Som flyktning får du selvsagt ikke pass fra hjemlandet, noe også norske myndigheter påberoper seg å forstå. Likevel krever de et slikt pass, og gir deg ikke reisebevis. Dette er en straff fordi du har fulgt det dårlige rådet «hjelperen» ga deg da du først kom hit. Tvil om identitet hefter ved deg for alltid.

De enkleste og mest nødvendige hverdagshandlinger blir vanskelige, og det er ingenting du kan gjøre for å løse problemet. Du føler deg som en ugyldig innbygger.

IFØLGE flyktningkonvensjonen skal enhver flyktning som ikke er i besittelse av pass, gis identitetspapirer. Enhver flyktning skal gis reisebevis med mindre tvingende hensyn til nasjonal sikkerhet og offentlig orden er til hinder for det. Hvilke «Tvingende hensyn til nasjonal sikkerhet og offentlig orden», tilsier at anerkjente flyktninger ikke kan få reisebevis?

I mange tilfeller hvor vi klager inn enkeltsaker til UDI/UNE, gjengir de SEIF's henvisning til flyktningkonvensjonen i saksresymeet, men i vurderingen overser de konvensjonen, og fatter sine vedtak som om den ikke eksisterte. Er det greit at norske myndigheter bryter en konvensjon Norge er bundet av, og behandler disse flyktningene som ugyldige innbyggere?

SEIF sender derfor brev til FNs høykommissær for flyktninger, og ber om at disse bruddene på flyktningkonvensjonen undersøkes.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.