DEBATT

Et livstestament må være juridisk bindende

Arbeidet med et offentlig register har førsteprioritet.

Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix
Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Morten Horn skrev i Dagbladet 18. august at et offentlig livstestament kunne hjelpe oss med å klargjøre hva vi selv ønsker når vi dør. Viktigst er at vi selv snakker om dette med våre nærmeste.

Foreningen Retten til en verdig død utsteder i dag dokumentet Mitt livstestament til medlemmer. Testamentet ble i sin tid utarbeidet i samarbeid med Den norske legeforening.

Foreningen Retten til en verdig død arbeider for at mennesker får lov til å dø i fred og ikke unødig holdes i live ved kunstige midler. Rundt årtusenskiftet ble foreningen og Legeforeningen enige om formuleringer og praktiske løsninger som skulle sikre at behandlende lege kunne føle seg trygg på at han eller hun velger å unnlate å gi behandling, samtidig som testator kan føle seg trygg på at unødig livsforlengende behandling ikke gis.

Tidsskriftet Sykepleien skriver 1. juni at i mai 2016 ga Helsedirektoratet klarsignal for dette også i Norge dette. Det lyder formelt slik:

Livstestament er en erklæring som en person kan undertegne for å klargjøre at han eller hun ikke ønsker livsforlengende behandling dersom man skulle få en uhelbredelig sykdom eller utsettes for en ulykke hvor en ikke lenger vil kunne få noen bevisst livsopplevelse, eller hvis et fortsatt liv vil være forbundet med store og varige smerter eller sterk og vedvarende svekkelse og hjelpeløshet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer