Et løfte om likeverd

REVOLUSJON: Hva er det som gjør demokratiet så attraktivt at borgere ofrer liv og lemmer for å kjempe det fram?

Gadhafis bomber: Opprørere nær Bin Jawad i Libya flykter for livet under et flyangrep. Det er forstemmende å se dem som i dag forsøker å bringe revolusjonsbevegelsen i de arabiske land i miskreditt, skriver kronikkforfatteren. Foto: Reuters/Scanpix
Gadhafis bomber: Opprørere nær Bin Jawad i Libya flykter for livet under et flyangrep. Det er forstemmende å se dem som i dag forsøker å bringe revolusjonsbevegelsen i de arabiske land i miskreditt, skriver kronikkforfatteren. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er blitt en slags sannhet i senere tid at et land kan moderniseres, utvikles økonomisk og teknologisk, uten demokrati. Mange har forstått Kinas senere utvikling slik. Den er basert på en slags kontrakt mellom lederne og folket der lojalitet blir byttet mot økonomiske goder. Andre har tvilt på dette og hevdet at kapitalismen — en fri markedsøkonomi — setter så store krav til fri informasjonsutveksling at ytringsfrihet og demokrati vil tvinge seg fram. Atter andre ser demokrati som et gode i seg selv. Det er den fornuftig og moralsk overlegen livsform som under gunstige betingelser vil bli realisert.

Når det gjelder Kina, er juryen er fortsatt ute — svaret er ikke gitt.

imidlertid ser vi nå at det har eksplodert i arabiske diktaturer. Folket har kastet sine autokratiske ledere i Tunisia, i Egypt og nå står Libya for tur. Demokrati er en trussel for diktaturer, og ikke bare i Kina ønsker herskerne å kjøpe seg fri.

Saudi-Arabia har etter sigende bevilget 36 milliarder dollar i lønnsøkninger for å hindre at revolusjonen skal spre seg dit.

Den arabiske revolusjonen kom overraskende på mange. Ingen forutså den. Det er notorisk vanskelig predikere politisk endring. Mange prøver nå i ettertid å forklare det som har skjedd med utbredelsen av nye sosiale medier — twitter, SMS, Facebook, YouTube — og med store ungdomskull, høyere utdanningsnivå, korrupsjon og stigende matvarepriser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer