Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Et lykkelig vinterland

«God gammeldags vinter: Snøen er kommet for å bli.»

BARE MORO: Når snøen har vært borte lenge nok, ønskes den hjertelig velkommen - selv om den byr på enkelte små problemer. Foto: NTB/Scanpix
BARE MORO: Når snøen har vært borte lenge nok, ønskes den hjertelig velkommen - selv om den byr på enkelte små problemer. Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Min kjære avis slo forleden til med en sensasjon som hovedoppslag: «Nå kommer supervinter’n!» Et jublende, solbrillekledt par aker mot oss på en kjelke så snøføyka står. «Kulda kommer - snøen blir liggende», står det, og inni avisa fortsetter gladnyheten: «God gammeldags vinter: Snøen er kommet for å bli.» Høytrykk fra Sibir blir presentert som en velsignelse, og meteorologen forsikrer at «det blir nok av snø å boltre seg med i overskuelig framtid».

Slik skaper vår herre gode nyheter i klimakrisens tidsalder. Glem den globale oppvarmingen, i overskuelig framtid. Selv her på Sørlandet har nedbøren falt som snø og ikke sludd eller regn. Gater og fortau er hvite og vakre. Et menneske kommer glidende på en sparkstøtting! Bilen ser ut som en glasert marsipankake, oppslukt av landskapet, nedfrosset som en dinosaur. La den stå, sett føttene på den knirkende frosten og legg veien om skogen.

Den er forvandlet til en skulpturpark av frost. Landskapet ligner grafiske blad. Vi er inne i «den lange pause, da naturen indstiller sin virksomhed og ikke gir livstegn fra sig,» som Nils Kjær uttrykker det. Denne detaljenes og bagatellenes observatør gir opp å skildre kulda. Han slår fast at det er «upatriotisk at udsætte noget paa vinteren, fordi den anses for en specifik national aarstid...Vor vinter kræver ikke alene respekt, men begeistring».

Under andre omstendigheter - dersom snøen hadde tynget og tæret på humøret fra oktober - Kunne Dagbladet komme til å slå opp isfronten fra øst på denne måten: «Hold deg innendørs - nå kommer Sibir-kulda. Ti gode råd mot forfrysninger.» Men heller ikke Nils Kjær er konsekvent; noen avsnitt av sted i sin epistel begynner han å begeistres, over skjønnheten og gleden som snøen frambringer. Vinteren, denne årstid som prises av «malere og sportmænd». Malere, ja. Sjuåringen har fått i lekse å identifisere fargene Frans Widerberg bruker for å skildre vinteren på et bilde i leseboka. Skriv tre setninger, lyder oppgaven. Hun skriver: «1) Mørkeblå. 2) Orange. 3) Lyseblå.» Leksen ferdig. Ut å leke i snøen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!