Et magert resultat

Ingress

Meninger

Regjeringen får gjennom revidert budsjett med små endringer etter forhandlinger med Venstre og KrF. Enigheten kom raskt og uten dramatikk. Revidert er ikke egnet for de harde slag og må nærmest betraktes som et hvileskjær i samarbeidet før den store testen som er regjeringens første selvstendige budsjett til høsten. Likevel vitnet det magre resultatet om at småpartienes innflytelse er begrenset utenfor regjering.

De blåblå hadde anledning til å rette opp det grove feilanslaget for etterspørselen etter barnehageplasser, men selv etter press fra Venstre og KrF, er det bare plusset på 175 millioner kroner, som er rundt halvparten av behovet. Det betyr at kommunene må ta pengene fra andre poster, hvis de skal dekke etterspørselen. Trolig blir flere småbarnsforeldre tvunget til å bruke kontantstøtte i stedet. Det kan ikke kalles valgfrihet. Eneste lyspunkt for foreldre i barnehagekø er at regjeringen lover å lage mer treffende prognoser til neste års budsjett.

Påslaget til barnehager, som utgjør den største endringen, er mindre enn regjeringen velger å bruke på billigere båtmotorer og utvidet taxfreekvote, en seier Frp tok på sin kappe. Mer billig alkohol til reisende i bytte mot tobakkskvoten ble for mye for KrF å svelge unna, og partiet reserverer seg dermed mot den delen av avtalen. Frp?s Gjermund Hagesæter forsikret at KrFs velgere likevel vil nyte godt av ordningen. Han hevdet dessuten at billigere båtmotorer er et klimavennlig tiltak i og med at flere vil bytte ut gamle motorer. Finansdepartementet mener derimot at utslippene tvert imot kan øke som følge av at flere kjøper sterkere motorer. Uansett er det vel tvilsomt om det populære avgiftskuttet er ment som et klimatiltak.

Den raske avklaringen om revidert skyldes at det var lite å slåss om. Regjeringen og samarbeidspartnerne har allerede barket sammen om blant annet jordbruksoppgjøret og elektrifisering av Utsirahøyden. Alle parter velger sine slag med omhu, i visshet om at det kommer flere. Det er grunn til å tro Hagesæter når han sier det kommer flere kutt, skatteletter og avbyråkratisering.

Billig alkohol og raske båter er neppe det verste KrF og Venstre vil bli bedt om å svelge.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.