KOMMENTARER

EU-lederne følger urolig med på valget i USA

Et mareritt eller litt fred og ro

Det er ingen vits i å spørre lederne i EU hvem de foretrekker som president i USA. De uttaler seg aldri om andres valg og uansett vet alle hva de egentlig mener.

VELKOMMEN I EU: Daværende utenriksminister i USA, Hillary Clinton, ønskes velkommen til EU av presidenten i EU-kommisjonen, José Manuel Barroso, i mars 2009. Foto: REUTERS / NTB Scanpix / Yves Herman
VELKOMMEN I EU: Daværende utenriksminister i USA, Hillary Clinton, ønskes velkommen til EU av presidenten i EU-kommisjonen, José Manuel Barroso, i mars 2009. Foto: REUTERS / NTB Scanpix / Yves Herman Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Donald Trump vil være et uforutsigelig mareritt for Europa. Hillary Clinton står tvert imot for kontinuitet og er forutsigelig. Dette er det ingen uenighet om blant de øverste lederne i EU og i nesten alle medlemslandene, naturligvis med Tyskland og Frankrike i spissen.

Valget av Trump ville være katastrofalt, nærmest utfordre EU eksistensielt i et historisk øyeblikk hvor EU kanskje ikke er i stand til å stå imot, har diplomatiske kilder i EU forklart i private samtaler.

Utenrikspolitisk har EU mye å slite med. Det er krise langs grensa i øst, i Ukraina, som henger sammen med et vanskelig forhold til Russland. Det er krise ved grensa i sørøst, med Tyrkia, som henger sammen med krigene i Syria og Irak. Og dette henger igjen nøye sammen med flyktningkrisa. Rett sør for Middelhavet har Libya havarert som stat, og det oppløste landet gir sitt rikelige bidrag med båtflyktninger. Fremdeles er ikke EU ute av den økonomiske krisa og strever med å skape vekst i økonomien og arbeidslivet. I tillegg blir EU de to nærmeste årene svært opptatt med forhandlingene om Storbritannias utgang av Unionen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer