Et marked for bøker

En rekke mulige boklover er nå ute til høring. Den mest forsiktige er kanskje den mest radikale, skriver Andreas Wiese.

HADIA TAJIK:  Kulturminister Tajik skal bestemme seg for hvilken boklov hun tror på. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
HADIA TAJIK: Kulturminister Tajik skal bestemme seg for hvilken boklov hun tror på. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kulturdepartementet har nå sendt ut til høring sitt forslag om lovregulering av omsetning på bøker. Egentlig gjelder høringen en lang rekke alternative forslag til ny boklov: Loven kan gjelde både papirbøker og digitale bøker, eller bare utgivelser på papir. Loven kan gi forlagene rett til å sette en fastpris på bøker, eller loven kan påby fastpris på alle bokutgivelser. Loven kan sette grenser for hvor mye bokhandlere kan kreve i rabatt på bøker, eller så kan lovmakerne overlate dette til det frie marked.

Alt etter hva departementet tilrår, og Stortinget eventuelt vedtar, kan en ny boklov enten ende opp som en alt-regulerende lov for alle norske bøker i enhver form, komplett med avanseregulering i bokhandlerleddet, eller bare være en lovfestet aksept av dagens praksis.

Det som kjennetegner det norske litterære system er i dag brede offentlige støtteordninger i alle ledd av forfattervirksomhet og bokproduksjon, særlig på skjønnlitterær side. Forfatterstipender og offentlige innkjøpsordninger sikrer at litteratur som ellers ikke ville blitt utgitt, kommer ut. På avtalesiden sikrer standardkontrakter at forfatterne kan være tryggere på sin andel av boksalget. Og på utsalgssiden sikrer bransjeavtalen at pris ikke kan brukes som konkurransemiddel bokhandlerne imellom på de nyeste bøkene. Det er et totalsystem som ikke likner andre land i Europa. Et system der alt henger sammen med alt. Det er grunnpilaren i dette systemet, fastprisen, som nå foreslås forankret i lov.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer